Komandant KFOR-a: Ne budite žrtve dezinformacija

Budite kritični prema vestima koje čitate i informacijama koje dobijate. Tražite informacije iz više izvora i proverite ih - poručio je komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, u video ...
Image

„Svakog dana svi smo izloženi različitim vestima i informacijama. Građani koji traže informacije i pokušavaju da razumeju situaciju često su izloženi pogrešnim ili čak lažnim informacijama. Moramo da se suprotstavimo tome, pozivam vas da budete kritični prema vestima koje čitate i informacijama koje dobijate. Potražite informacije u više izvora! Proverite ih! Ne budite žrtva dezinformacija!“ – kazao je Kajari. 

„KFOR snažno preporučuje da proverite činjenice pre nego što delite, lajkujete ili komentarišete vest na društvenim medijima. Dezinformacije i lažne vesti imaju potencijal da polarizuju javno mnjenje, da promovišu nasilni ekstremizam i govor mržnje i, na kraju, da potkopaju demokratije i smanje poverenje u demokratske procese“ – dodao je. 

Poruka javnosti upućena je uoči 1. septembra – početka sprovođenja dogovora o izlazno/ulaznim dokumentima, odnosno ličnim kartama i početka procesa preregistracije srpskih registarskih tablica gradova na Kosovu na „RKS“ tablice. 

Od 1. septembra, kako je najavljeno iz Prištine, nastavlja se i kampanja kosovske vlade za preregistraciju srpskih tablica.

Iz Beograda, sa druge strane, Srbima na severu Kosova nisu stizale jasne poruke šta bi trebalo da učine kada je u pitanju preregistracija. 

Srpski predsednik Aleksandar Vučić ranije je naveo da će Priština „pokušati da natera Srbe da promene tablice“.

„Mislim da u tome neće imati velikog uspeha“, kazao je. 

Ipak jasnija poruka upućena je javnosti na severu posle zajedničke sednice Skupština opština na severu Kosova održane prošle nedelje. U zajedničkoj deklaraciji ovih opština posebna tačka ticala se pitanja preregistracije tablica.

„Pozivamo naše sugrađane da ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Kurtija po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata, jer to nije u skladu sa dogovorima u Briselu, štaviše ovo pitanje Priština koristi kao početak konačnog obračuna sa srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima“ – navedeno je u deklaraciji. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.