Komandant KFOR-a: Ne dozvoljavamo nerede, mandat nam je da omogućimo slobodu kretanja koja se sprečava barikadama

Iako je kazao da se bezbednosna situacija na severu smirila, komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, u intervjuu za RTK, koji će biti emitovan večeras na „RTK Prime” u 20.20, ...
Image

Rezolucija UN 1244 daje dva zadatka KFOR-u na Kosovu, koje je Kajari nazvao glavnim zadacima:

„Očuvati životnu sredinu i red na Kosovu i sačuvati slobodu slobodnog kretanja za sve građane“.

„Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će KFOR morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja“, dodao je Kajari.

Da je KFOR povećao prusustvo na severu, potvrdio je i Kajari:

„KFOR je uspostavio osmatračnice i tehničke kontrolne tačke širom prostora. Takođe, pojačali smo patrolnu aktivnost u celom regionu. Ove mere se preduzimaju kako bi bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti. Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu“.

Inače, kako prenosi RTK, Kajari ipak veruje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom.

A o pregovorima, se malo zna ovih dana, osim da je međunarodna diplomatija veoma aktivna i na terenu – Beogradu, Prištini ali i na severu, te u Briselu.

U Prištini danas boravi američki izaslanik Gabrijel Eskobar a razgovori sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani su u toku.

U medijima se u međuvremenu pojavila informacija da će sutra i prekosutra evropski posrednik Miroslav Lajčak boraviti u Beogradu i u Prištini i to u pratnji Eskobara.

Razgovori u Briselu prošle nedelje između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića nisu završeni dogovorom.

Kosovska vlada je namerna da sprovede odluku o registraciji svih vozila na RKS i recipročnoj meri izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za srpske državljane koji ulaze na Kosovo, čemu se Srbi protive.

Srbi su 31. jula postavili barikade uoči samog sprovođenja najavljene odluke. Kosovska vlada je pomerila rok za sprovođenje odluke na mesec dana nakon hitnih konsultacija sa američkim ambasadorom i EU.

Uoči 1. septembra kosovska strana najavljuje da će odluke sprovesti, koje inače podržavaju zapadne zemlje sa konstatacijom da su one u skladu sa Briselskim dogovorima 2011. i 2016. Srpska strana predložila je vraćanje KS tablica i to da se sva vozila sa KM tablicama registruju na KS, a da odluka o reciprocitetu sa deklaracionim listićem se primeni, uz izuzeće Srba sa Kosova i Metohije. Kosovsku stranu optužuju da ne prihvata nijedan predlog.

Kosovska strana optužuje Srbiju da je ubacila jedinice žandarmerije na sever koje su postavile barikade, da na severu deluju multietničke kriminalne grupe koje podržava zvanični Beograd. Beograd takođe optužuju kao proruski element koji navodno nastoji da izazove destabilizaciju u regionu i na samom Kosovu.

U pokušaju da se smire tenzije na terenu nastale početkom avgusta, ali i u slučaju da je neophodna brza reakcija, KFOR je povećao broj vojnika u blizini Jarinja i Brnjaka. Istovremeno KFOR je pozvao sve strane da izbegnu jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja, ranije prošle nedelje, potvrđeno je KoSSevu u Kancelariji za informisanje štaba KFOR-a, na upit o vidljivo povećanom prisustvu vojnika KFOR-a prethodnih dana na severu.

Na terenu se mogu videti trupe američkih i poljskih jedinica.

I u intervjuu za RTK Kajari je pozvao sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da se o svemu pregovara i postigne politički dogovor, jer, prema njegovim rečima, „postavljanje barikada ne pomaže u rešavanju situacije“.

Kako javlja RTK, komandant KFOR-a u intervjuu koji će se emitovati večeras govori i o: „Srpskim kriminalnim grupama na severu, o delovanju Milana Radoičića, o pretećim grafitima Srba“, ali i o zahtevu predsednika Srbije Vučića da se KFOR rasporedi na mostu Ibri i eventualnom riziku od rata.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.