Komemoracija Petru Sariću sutra u Štrpcu

Komemoracija nedavno preminulom piscu Petru Sariću biće održana sutra, 11. oktobra u 13.00 sati u Domu kulture „Sveti Sava“ u Štrpcu.
Image
Foto: PKC "Akvarijus"

Na komemorativnom skupu govoriće Rada Кomazec, direktorka NIJP „Panorama-Jedinstvo“, Novica Sovrlić, predsednik Društva književnika Кosova i Metohije, prof. dr Valentina Pitulić, prof. dr Dragomir Кostić i Aleksandar Dunđerin, pisac i književni kritičar.

Petar Sarić je najznačajniji srpski prozni pisac na Kosovu i Metohiji posle Drugog svetskog rata i jedan od najvažnijih savremenih srpskih književnika.

Rođen je 1937. u Banjanima kod Nikšića, a od 1958. živi u Orahovcu, Prizrenu i Prištini. Nakon NATO bombardovanja 1999. godine i progona srpskog stanovništva Sarić ostaje na Kosovu i Metohiji i sa porodicom se seli na Brezovicu, gde nastavlja da stvara i gde nastaju neka od njegovih poznatih dela.

U književnost je ušao zbirkom poezije „Bele kletve“, a romani „Veliki ahavksi trg“, „Sutra stiže gospodar“, „Dečak iz Lastve“, „Petruša i Miluša“, „Sara“ „Mitrova Amerika“ i „Klobuk“ obezbedili su mu trajno i mesto u celokupnom srpskom književnom stvaranju.
Sarić je radio kao prosvetni radnik, a potom kao urednik izdavačke delatnosti prištinskog lista „Jedinstvo“ i direktor NIJP „Panorama“ kada zajedno sa istaknutim stvaraocima razvija široku izdavačku delatnost.

Njegov život i rad su bili usko povezani sa sudbinom i položajem srpskog naroda, njegovog nasleđa i kulture.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja: „Lazar Vučković”, „Gračanička povelja”, „Meša Selimović”, Vukova nagrada, „Zlatni krst kneza Lazara”, „Grigorije Božović”,„Borisav Stanković”.

Petar Sarić je preminuo 3. oktobra u Kosovskoj Mitrovici. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Štrpcu 7. oktobra.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.