Konstituisana Skupština Srbije, poslanici položili zakletvu

Konstituisan je novi - 13. saziv srpskog parlamenta. Verifikovani su mandati poslanika, nakon čega su položili zakletvu. Sednicom je predsedavao najstariji poslanik ovog saziva Vladeta Janković, koji ...
Image

Novi skupštinski saziv čini 250 poslanika sa 12 izbornih lista, a kako je medijima rečeno tokom konsultacija, očekuje se da će biti formirano 15 poslaničkih klubova.

U novom sazivu sastav skupštine je 120 poslanika sa liste „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“, 38 sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS- JS sa 31 poslanikom.

Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista „Moramo“ – 13, a Dveri i Zavetnici po 10 poslnika.

Od manjina, Savezu vojvođanskih Mađara pripalo je pet mandata, listi „Muftijin amanet“ – tri, Vojvođanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.

11:48 – Nastavak sednice u utorak u 10h

Sednica će biti nastavljena u utorak u 10 časova, najavio je Vladeta Janković na kraju današnjeg zasedanja.

Očekuje se da će sutrašnjoj sednici biti izabrani skupštinski organi.

11:45 – Potvđeni mandati poslanika

Predsedavajući Vladeta Janković konstatovao je, nakon pauze, da je svih 250 uverenja o izboru za narodne poslanike u saglasnosti sa izveštajem RIK-a o sprovedenim izborima za narodne poslanike Narodne skuptine čime je, kako je rekao, potvrđen mandat svim narodnim poslanicima.

„Pošto je potvrđen mandat svim narodnim poslanicima, Narodna skupština je konstituisana“, kazao je Janković.

Poslanici novog saziva Skupštine Srbije su nakon toga položili zakletvu.

10:47 – Određena pauza od 60 minuta

U Skupštini Srbiji data je pauza od sat vremena, kako bi mogla da bude održana sednica komisije, koju je Vladeta Janković kao najstariji poslanik predložio radi utvrđivanja saglasnosti uverenja o izboru narodnih poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o izborima, čime će početi proces verifikacije mandata novih poslanika.

Sednici parlamenta prisustvuju 234 narodna poslanika, kao i članovi Republičke izborne komisije, na čelu sa predsednikom Vladimirom Dimitrijevićem.

Kao deo Komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja za izbor poslanika sa izveštajem RIK o izborima, imenovani su Aleksandar Marković ispred SNS, Vladimir Obradović sa liste Ujedinjeni i Uglješa Marković sa liste oko SPS.

10:44 – Sedam potpredsednika u novom sazivu

U konsultacijama predstavnika izbornih lista koje su osvojile mandate sa odlazećim predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, dogovoreno je da će novi saziv imati sedam potpredsednika, što su novinarima potvrdili i predstavnici izbornih lista koji su učestvovali na konsultacijama, među kojima i kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Skupštine Vladimir Orlić.

Kandidate za potpredsednike trebalo bi, prema nezvaničnim najavama, da imenuju SNS, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, kao i opozicioni poslanički klub „Ujedinjeni – Stranka slobode i pravde“, Pokret slobodnih građana, Preokret, „Sloga“, koalicija NADA i grupa od 35 poslanika Demokratske stranke, Narodne stranke, Ne davimo Beograd i koalicije „Moramo“.

Najavljeno je da će kandidat za potpredsednika Skupštine „Ujedinjenih“ biti Borko Stefanović, koalicije NADA Božidar Delić, a grupe 35 poslanika predsednik DS Zoran Lutovac.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević rekao je da će SPS imati jedno potpredsedničko mesto i da će predsedavati u dva odbora – za privredu i za prostorno planiranje, infrastrukturu i saobraćaj.

Predstavnik Srpske stranke „Zavetnici“ Nikola Dragićević potvrdio je da će toj stranci pripasti mesto predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kao i mesto zamenika predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.