20:27, 23.06.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Koreodrama “700” premijerno izvedena u BeograduPovodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl „Venac“ sinoć je premijerno odigrao koreodramu, program pod nazivom „700“, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

koreodrama-700-premijerno-izvedena-u-beogradu

Foto: Ansambl "Venac"

Ovo je prvi put da Venac pripremi tako veliki i veoma značajan multimedijalni umetnički program od nacionalnog značaja.

„To je publiku u prepunom teatru ostavilo u oduševljenju i suzama zbog emocija koju je im program ’700’ izazvao“, navode iz Venca.

Prva repriza biće upriličena u Banja Luci 1. jula, na tvrđavi Кastel. Tokom godine koreodrama će biti izvođena širom Srbije, a krajem godine i u Gračanici, najavljuju iz ovog ansambla.

„Izvođenje ovog programa simbolički spaja materijalno i nematerijalno nasleđe i svedoči da srpska kulturna baština na Кosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je aktuelna i živa i danas“, dodaju.

Uoči same premijere programa "700" tokom prijema, prezentovana su i druga dva nova projekta koje je "Venac" uradio - "Virtuelna izložba materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa Кosova i Metohije" i "Umetnička slika - Venac".

"Umetnička slika - Venac" projekat je mlade umetnice iz Prištine Milice Кostić, koju je slikala pune dve godine na platnu 200x210cm.

Venčevoj premijeri „700“ u Beogradu prisustvovali su princ Aleksandar i princeza Кatarina Кarađorđević, pomoćnik ministarke kulture i infromisanja Republike Srbije, Slavica Trifunović, vikarni episkop Novobrdski Ilarion Lupulović, više savetnika i predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, predsednik Privremenog organa grada Prištine, Novak Živić, predsednica Opštine Gračanica Ljuljana Šubarić, predsednik Skupštine opštine Gračanica Milan Dimitrijević, predsednica Upravnog odbora, direktorka Narodne biblioteke Gračanica Brankica Кostić, kao i član Upravnog odbora u Vencu prof. dr Pavle Vasić, mnogi direktori i predstavnici ustanova kulture iz Srbije, predsednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba, predstavnik Javne ustanove "Zahumlje" iz Nikšića i mnogi drugi.
Tagovi: KulturaGračanica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije