19:22, 31.12.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovo i SAD potpisali Sporazum o podsticajima za investiranjeKosovski premijer Avdulah Hoti i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, potpisali su novi Sporazum o podsticajima za investiranje (SPI), koji omogućava Američkoj međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji (DFC) i američkoj razvojnoj banci, slanje čitavog niza finansijskih proizvoda na Kosovo.

kosovo-i-sad-potpisali-sporazum-o-podsticajima-za-investiranje

Foto: N1

„Drago nam je što DFC uspostavlja SPI između Kosova i SAD, što učvršćuje američku posvećenost proširenju finansijskih alata dostupnih za razvoj kosovske ekonomije, posebno njenog privatnog sektora“, rekao je zamenik potpredsednika DFC-a Džon Jovanović.

Dodao je, da vidi veliki potencijal DFC-a za pomoć u mobilizaciji investicija koje podržavaju razvoj i stvaraju radna mesta za građane Kosova.

Američki zakon nalaže bilo kojoj zemlji, uključujući Kosovo, da sklopi SPI sa SAD kako bi DFC obezbedio čitav asortiman njegovih finansijskih proizvoda, koji uključuje finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantove za tehničku pomoć.

Današnje potpisivanje usledilo je nakon poseta Kosovu, u septembru mesecu, izvršnog direktora DFC-a Adama Bolera.

Tokom te posete, Boler je potpisao zajedničku izjavu sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, u cilju fokusiranja DFC-ovih investicija na Kosovu ka jačanju transportne infrastrukture, energije i tehnologije.


Tagovi: SADEkonomijaKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije