Kosovo ispred Srbije u borbi protiv korupcije

Kosovo se ove godine nalazi na 84. mestu globalne liste po percepciji korupcije, ali je još uvek nema pod kontrolom, objavljeno je u izveštaju međunarodne organizacije Transparensi ...
Image

U ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije, Kosovo je na 84. mestu sa 41 indeksnim poenom, što je dva više nego prošle godine.

„Kosovo (41) je postiglo napredak sa poboljšanim pravnim okvirom za finansiranje političkih i izbornih kampanja, ali će implementacija takvih reformi biti ključna u narednim mesecima“, navodi se u izveštaju.

Od kosovske vlade se zahteva da bude transparentnija i da se „uzdrži od bilo kakvog mešanja u pravosudni sistem“.

„Iako prošle godine nije bilo korupcionaških skandala koji su izašli na videlo, to ne znači da je korupcija pod kontrolom. Niski budžetski izdaci za kapitalne investicije poslednjih godina smanjili su mogućnosti za korupciju u raspodeli javnih ugovora, što je bio problem prošlost“, prenela je ta organizacija.

U izveštaju se ističe da je Zapadni Balkan poznat po niskom otporu organizovanom kriminalu i da su države spore u rešavanju tog rizika.

Pominju se i tenzije između Kosova i Srbije, i ističe da su one uzrok povećanog rizika u regionu i podrivanja pogranične saradnje, „koja je ključ uspešne borbe protiv organizovanog kriminala“.

„Transparentnije i odgovornije političko donošenje odluka, uključujući dijalog Kosova i Srbije, stvorilo bi pogodniju klimu za konstruktivno rešavanje zamrznutog konflikta i omogućilo bi sprovođenje ključnih reformi kao preduslova za integraciju u EU“, navodi se u izveštaju.

Podsetimo, Srbija na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 i pala je za pet mesta na listi – na 101. poziciju, što je ujedno i njen najlošiji skor u poslednjih 11 godina.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.