14:22 | 09.06.2022 Izvor: RTS

Kosovo - jedno od najvećih ležišta uglja u Evropi, zašto su potencijali neiskorišćeni?Diplomirani inženjer rudarstva sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, dr Ivica Jakovljević, rekao je za RTS da je Kosovo jedno od najvećih ležišta uglja u Evropi i da se na tom prostoru nalazi više od 70% rezervi kojima država Srbija raspolaže. Međutim, dodao je da strategija koju je preduzeće "Elektroprivreda Srbije" napravila nije primenjena i da su potencijali ostali neiskorišćeni.

kosovo-jedno-od-najvecih-lezista-uglja-u-evropi-zasto-su-potencijali-neiskorisceni

Foto: renewableenergyworld.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Ohridu da će zvaničnicima Prištine ponuditi aranžman koji će obuhvatiti isporuku lignita sa Kosova u zamenu za struju.

Vučić je kazao da je, ako Priština ne bude želela takvu vrstu aranžmana, Beograd spreman da plati kvalitetan lignit.

Na Kosovu nema nafte i gasa, ali ima uglja.

Diplomirani inženjer rudarstva sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, dr Ivica Jakovljević, rekao je da je Kosovo jedno od najvećih ležišta uglja u Evropi, te da se na tom prostoru nalazi više od 70% rezervi kojima država Srbija raspolaže.

Kada pogledate geološke rezerve koje iznose 14,7 milijardi tona ili one koje se mogu koristiti u termoelektranama - mogućnosti za razvoj su ogromne, dodao je Jakovljević.

Na žalost, kako je kazao, nisu realizovani planovi za razvoj uglja i termoenergije na Kosovu koje je preduzeće "Elekstoprivreda Srbije" imalo.

Jakovljević je naglasio da se posle preuzimanja od strane Kosovske energetske korporacije (KEK) nije radilo na strategiji, nisu otvarali novi površinski kopovi i nisu izgradile nove elektrane.

"Danas se proizvodi od osam do devet miliona tona lignita na godišnjem navou. Od toga - oko 93% ide za termoelektrane, a ostalo za široku potrošnju... Proizvodnja se odvija samo na površinskom kopu Sibovac, ali je to nedovoljno za potrebe potrošača na Kosovu, pa zato tokom zime imamo restrikcije struje", istakao je Jakovljević.

Prema njegovim rečima, postoje i drugi problemi - način upravljanja i radna snaga. Naime, oko 4.000 ljudi je proterano sa svojih radnih mesta nakon sukoba 1999. godine.

"Resursa ima, oni su ogromni... 'EPS' je planirao da se do 2012. godine izgradi 2.100 megavata novih termoelektrana, ali nakon 1999.  godine nije sprovedena ta strategija. Uglja može da ima za prodaju, uglavnom se koristi za široku potrošnju", napomenuo je.

Međutim , kako je dodao, "EPS" nema uvid u to da li proizvodnja može da se poveća, a postoje i problemi u vezi sa transportom.

"Lignit ne trpi dugi transport, železnica ne funkcioniše, može se organizovati kamionski transport, ali to bi podrazumevalo veću logistiku... Od 2000. godine upravljanje je preuzeo 'KEK', mnogi planovi očigledno nisu realizovani, a potencijal je ogroman", istakao je Jakovljević.
Tagovi: RudariKosovoSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije