16:14 | 05.01.2022 Izvor: Kim

„Kosovo može na Olimpijadu, ali kosovski Srbi ne mogu na referendum“Referendum o ustavnim promenama u Republici Srbiji zakazan je za 16. januar. Glasački listići su odštampani, građanima će biti postavljeno pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?", a oni će moći će da zaokruže "DA" ili "NE". Još uvek nije definitivno potvrđeno da li će ovu opciju moći da iskoriste i Srbi koji žive na Kosovu. Aljbin Kurti kaže - ne.

kosovo-moze-na-olimpijadu-ali-kosovski-srbi-ne-mogu-na-referendum

Kontakt Plus radio (arhiva)

Republička izborna komisija je 3. januara objavila da ukupan broj glasača u Srbiji na predstojećem referendumu o ustavnim promenama iznosi 6.510.233, ali bez saznanja da li će se glasati i na Kosovu, što je potvrdio predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, krajem prošle godine izjavio je da “neće biti referenduma Srbije na teritoriji Kosova”.

"Ne možete zabraniti ljudima da se izjašnjavaju, bez obzira odgovaralo to vama ili ne", smatra predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

"Ovo je prvi veliki šok ove vrste za kosovske Srbe, jer im je faktički i praktično pokazano da ne mogu da biraju, glasaju, odlučuju i da ne mogu svojom voljom nešto da biraju ili da se opredeljuju za bilo kakvu opciju. Kada je sve ovo sa kosovskim sistemom počinjalo, svi u međunarodnoj zajednici su govorili `vaša dokumenta će važiti, vaša prava će biti ista, vaše slobode će biti iste, vi ćete biti ravnopravni u svemu`. Danas, posle svega, pokazuje se da mi nismo ravnopravni uopšte, da nemamo ni minimum prava, a minimalo pravo je da kao slobodan čovek odlučujete hoćete li nešto ili ne".

Rakočević napominje da je ovo još jedan paradoks prema srpskoj zajednici na Kosovu.

"Kosovo može da učestvuje na Olimpijskim igrama, ali kosovski Srbi ne mogu da učestvuju na referendumu koje raspisuje njihova država. To je čudesni paradoks i u tom paradoksu se odvija naš život, zato je sada vrlo važno da se pronađe kreativno rešenje kako bismo ovu frustraciju, poslednju u nizu, ali vrlo jaku i značajnu za naš opstanak i razvoj prevazišli", kazao je Rakočević.

Izjavu kosovskog premijera da neće dozvoliti održavanje referenduma, politički analitičar iz Beograda, Đorđe Vukadinović, ocenjuje kao još jednu provokaciju.

"Nažalost, u ovom trenutku su i nož i pogača u rukama prištinskih vlasti, a jedini ko bi mogao to da promeni jeste međunarodna zajednica, ali oni očigledno nemaju snage, volje ili prosto ne žele. Kurti se može ponašati kao gospodar situacije zato što mu to u velikoj meri dozvoljava međunarodna zajednica činjenjem, nečinjenjem ili pasivnim prihvatanjem njegovih stavova", rekao je on.

Predsednik Progresivno demokratske stranke (PDS), Nenad Rašić, podseća da su prethodnih godina predstavnici kosovskih vlasti od Misije OEBS tražili podršku za organizovanje izbora koje je raspisivala Srbija, te da bi to trebalo da učine ponovo.

Međutim...

"Znajući stavove premijera Kurtija, stavove vlade, takav jedan poziv od strane institucija Kosova prema OEBS-u, po mom mišljenju, neće otići. Bez odobrenja, bez zahteva u tehničkom smislu od strane vlade Kosova ka OEBS-u do referenduma verovatno neće ni doći", dodaje Rašić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da će postaviti pitanje međunarodnoj zajednici i svima koji podržavaju manje ili više kosovsku nezavisnost, hoće li tako reagovati ukoliko Srbi na Kosovu prestanu da učestvuju na njihovim izborima.

Još uvek nije poznato da li je pitanje upućeno i kakav je odgovor predsednik Srbije dobio.

"Međunarodna zajednica mora da se suoči sa svojim propalim projektom koji se zove Kosovo. Šta koga briga kako ko glasa na određenom referendumu, ovde su stvari postavljene tako da vam se uzmu osnovna prava i da se ne dogodi ono što svi očekujemo - potpuna normalizacija našeg života, povratak u gradove, sklanjanje besmislenih granica i zidova oko nas, omogućavanje kosovskim Srbima da prodišu kao normalni ljudi u demokratskom sistemu", zaključio je Rakočević.

Rašić ne veruje da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zahtevao od međunarodne zajednice na Kosovu da organizuje referendum.

"Zna i on sam kako to ide, ali kao i u većini slučajeva on improvizuje kako bi na određeni način pokušavao da dezavuiše građane koji veruju, bar jedan deo, u ono što pričaju predstavnici državnih organa Republike Srbije", kazao je Rašić.

Na pitanje da li će međunarodna zajednica samostalno reagovati, ako od nje to ne traže ni kosovski, ni srpski organi vlasti, Nenad Rašić je odgovorio:

"Naravno da neće reagovati. U ovom slučaju ja nisam ni čuo, ni video, iako sam imao priliku da se sretnem sa nekima od njih, da je iko pomenuo referendum. Prema tome, međunarodna zajednica je klinički mrtva ili se pravi da je mrtva".

Sa druge strane, Đorđe Vukadinović je mišljenja da je u prethodnom periodu bilo mnogo gorih i drastičnijih jednostranih akata i poteza Aljbina Kurtija i vlasti u Prištini, te da su i oni prolazili bez jasne i ozbiljne osude međunarodne zajednice.

"Plašim se da za Beograd nema dobrog poteza, da je stavljen pred svršen čin i da će biti prinuđen da proguta još jedno poniženje. Možda se još nešto desi u narednim danima, ja bih bio prijatno iznenađen kada bi se našlo neko rešenje, ali samim tim da mi deset dana pred referendum prizivamo rešenja koja bi omogućila građanima Republike Srbije na Kosovu i Metohiji da glasaju već govori o teškom položaju, da ne kažem ćorsokaku u kojem se našla srpska politika. Uz nesumnjivu osudu jednostranih poteza Prištine i svega onoga što radi Aljbin Kurti, moramo konstatovati da se tu Beograd nije snašao dobro", zaključio je Vukadinović.

Rašić smatra da bi pravni stručnjaci trebali da se pozabave pitanjem da li bi ishod referenduma bio validan, pošto na Kosovu koje je po ustavu deo teritorije Srbije, neće moći da se glasa.

On je uveren da bi se ponovo ustanovilo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krši ustav.

Podsetio je da na Kosovu poslednjih godina nema organizacije lokalnih izbora po srpskom sistemu, te da svi to prećutkuju.

Redakcija RTV Kim je pitala Kancelariju za KiM da li će na Kosovu biti održan referendum i da li je Kancelarija zatražila od predstavnika kosovske vlade i međunarodne organizacije da omoguće njegovo održavanje, međutim do objavljivanja ove vesti odgovor nisu dobili.
Tagovi: KosovoSrbijaReferendum

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije