Kosovo: Optužnica protiv pet lica zbog pripremanja terorističkih dela

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv pet osoba u vezi sa terorizmom i drugim krivičnim delima. 
Image

„Okrivljeni A.Đ., E.S., N.S. i M.B., u periodu od marta 2021. do 10.10.2021, prvobitno su nastojali da formiraju  strukturu za vršenje terorističkih akata na Kosovu, kontaktiranjem sa visokorangiranom osobom terorističke organizacije ISIS – Kancelarija za spoljne poslove – bavili su se nabavkom raznih vrsta naoružanja“ – navode iz tužilaštva. 

Terete sa da su izvršili krivično delo „pripremanje terorističkog dela ili krivičnog dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti“.

Okrivljeni E.S. i A.Đ., navode iz tužilaštva – skrivali su vatreno oružje i municiju različitih vrsta tako što su ga zakopavali u dobro izolovane plastične kese. Sumnjiče se za krivično delo „neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja“.

A.Đ. se tereti i za krivično delo „neobaveštavanje o pripremanju krivičnih dela“, jer je od oktobra 2020. do 02.11. 2022. bio svestan toga da okrivljeni (sada pokojni) K.F. priprema terorističke akte u Beču – dodaju iz tužilaštva.

Optuženi N.S. tereti se i za krivično delo „omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma“, jer je 07.10.2021. direktno isporučio iznos od 2000 evra okrivljenom Š.K. na ime kupovine vatrenog oružja – navode.

Optuženi M.B. se tereti da je izvršio krivično delo „neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja“, jer je neovlašćeno u svojoj kući u Prizrenu obezbedio i držao znatne količine oružja različitih vrsta – dodaju iz tužilaštva. 

Okrivljeni Š.K. optužen je da je izvršio krivično delo „neovlašćeni uvoz, izvoz, snabdevanje, prevoz, proizvodnja, razmena, posredovanje ili promet oružja ili eksplozivnih materija“, jer je 10.10.2021 obezbedio vatreno oružje različitih vrsta u svrhu iznude, kao i primio iznos od 2000 evra – pojašnjavanju iz tužilaštva. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.