12:14, 10.09.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovo: Počelo raspoređivanje evropskih posmatračaNakon poziva kosovske predsednice Vjose Osmani, Evropska unija odlučila je da na Kosovo pošalje svoju Misiju za posmatranje lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar. Misija je počela da se raspoređuje početkom septembra, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

kosovo-pocelo-rasporedivanje-evropskih-posmatraca-2

Radio Kontakt Plus

Šef diplomatije EU, Žozep Borel, imenovao je Lukasa Mandla, člana Evropskog parlamenta, za glavnog posmatrača EU.

Borel je naveo da će EU po treći put posmatrati izbore na Kosovu.

“Evropska unija ostaje posvećena i angažovana u podršci Kosova ka njegovom evropskom putu i jačanju demokratije. Unapred se radujemo nastavku saradnje sa kosovskim vlastima na jačanju izbornog procesa u skladu sa predlozima i zaključcima naših uzastopnih misija.”

U saopštenju se dodaje da je glavni tim posmatračke misije EU od 10 stručnjaka doputovao u Prištinu 5. septembra, dok će im se još 22 dugoročna posmatrača pridružiti sredinom septembra.

Kratkoročni posmatrači biće raspoređeni tokom izbornog dana.

Kako se ističe, ova misija će na Kosovu biti do završetka izbornog procesa, uključujući i eventualni drugi krug izbora, 14. novembra.

“U skladu sa EU izbornom posmatračkom izbornom metodologijom, nakon izbora, misija će izdati preliminarno saopštenje i održati konferenciju za medije u Prištini. Finalni izveštaj, koji će uključivati preporuke za buduće izborne procese, biće predstavljen po završetku čitavog izbornog procesa”, stoji u saopštenju.


Tagovi: EUIzboriKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije