Osmani sa Sunjogom i timom UN-a: Popis stanovništva zakazan za septembar

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa ambasadorom Evropske unije na Kosovu Tomašom Sunjogom i timom Kancelarije Ujedinjenih nacija na Kosovu predvođenim Nonom Ziherman. ...
Image

„Popis stanovništva na Kosovu je sada zakazan za 1. septembar. Sastao sam se danas sa predsednicom Vjosom Osmani i Nonom Ziherman ispred UN-a (na Kosovu, prim. aut.) kako bi razgovarali o daljim koracima koji treba da se preduzmu da bi se popis održao na vreme i u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama Eurostat-a“ – naveo je ambasador Sunjog na sovm Tviter nalogu. 

Iz kancelarije kosovske predsednice navode da se na sastanku razgovaralo o „najnovijim dešavanjima“ u vezi sa procesom popisa stanovništva „koji se očekuje da bude završen na Kosovu ove godine“, kao i o procedurama koje moraju biti završene za „uspešan završetak“ popisa. 

Osmani je „izrazila uverenje da će ovaj proces naići na podršku svih strana, jer je od koristi svim institucijama i građanima“.

Popis je poslednji put na Kosovu održan 2011. godine, ali uz bojkot građana na severu Kosova. Tada je ukupan broj stanovnika na Kosovu iznosio oko 1,8 miliona. Novi popis je u više navrata najavljivan, ali ne i sproveden. 

Popis koji je najavljen za 1. septembar ove godine trebalo bi da traje do 16. oktobra, ranije su javili kosovski mediji. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.