Kosovo: Porodice nestalih ne očekuju rezultate od dogovora u Ohridu

Članovi porodica i predstavnici nestalih tokom rata na Kosovu iz albanske zajednice izrazili su razočarenje pristupom kosovske vlade pitanju rasvetljavanja sudbine njihovih članova porodice. Poručuju ...
Image

Na sastanku od 18. marta, u Ohridu, došlo je do dogovora između kosovske i srpske strane da tačka 4 Sporazuma o normalizaciji treba da uključi pitanje nestalih kao hitno pitanje.

Za članove porodica nestalih ovo nije dovoljno. Kažu da su od ovog sastanka očekivali da pitanje nestalih bude potpuno odvojena tačka, a ne da bude deo dogovorenog sporazuma za normalizaciju, koji nije potpisan nakon odbijanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, piše Kosovapress.

Predsednik Udruženja „Glas roditelja“ Bajram Ćerkini izjavio je da kosovska vlada nije obavestila porodice nestalih o čemu je bilo reči na sastanku 18. marta u Ohridu.

On je rekao da se ova vlast, kao i ostale, neozbiljno bavi rasvetljavanjem sudbine nestalih.

„Čekali smo veoma dugo, predložili smo da ova veoma bolna tačka, gde se traže ljudi bude posebna i da se hitno sprovede. Međutim, čak ni sa ovog velikog skupa koji smo čekali ništa jasno nije proizašlo… Odgovor je vrlo neadekvatan i odgovor za nas članove porodice uopšte nije ono što je obećano… Ne znamo šta su napisali… Ono na čemu se radi je još gore, jer svi mediji su izveštavali drugačije kada su bili tamo… Drugačije govori danas i premijer“ – kazao je on.

Ćerkini je izrazio nezadovoljstvo radom Vlade Kosova na rasvetljavanju sudbine nestalih lica. On se nada da će samo ako to želi međunarodna zajednica tačka u vezi sa nestalima u okviru dogovora u ​​Ohridu biti sprovedena, u suprotnom veruje da će se smeniti mnoge generacije, a  da se za ovo bolno pitanje neće naći rešenje.

„Čekali smo 24 godine, verujem da će proći mnoge generacije i da se pitanje nestalih neće rešiti… Dogovor, ako to žele međunarodni predstavnici, imamo neku nadu da će biti sproveden, ali ako očekujemo od Vučića da to sprovede… Vučić neće otkriti sudbinu nestalih dok je na toj funkciji… Nažalost, uopšte nismo zadovoljni, nismo nimalo zadovoljni Komisijom (kosovske vlade za nestala lica, prim. aut.), zaokupljena je najvećim delom političkim poslom, a ostave je na miru kada treba nešto da kažu o nestalim licima. Ništa konkretno nisu uradili“, kaže. 

Predsedavajući Koordinacionog saveta članova porodica nestalih osoba Ahmet Grajćevci insistira da rok od 12 meseci za rešavanje pitanja nestalih lica bude uvršten u sporazum kako bi se razjasnila njihova sudbina.

U suprotnom, smatra da ovo pitanje neće biti rešeno.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.