14:45, 16.11.2019Izvor: RTK2

Kosovska Advokatska komora obeležila 46 godina radaPredstavnici Advokatskih komora iz zemalja regiona, ali i Turske, poručili su kolegama sa Kosova, na obeležavanju 46. godišnjice rada, da ne odustaju od profesionalnog obavljanja posla i izrazili uverenje da će međusobna saradnja biti uspešno nastavljena.

kosovska-advokatska-komora-obelezila-46-godina-rada

RTK2

Predsednik Advokatske komore Kosova Osman Havoli rekao je da komora kao sveprisutna institucija u društvu doprinosi jačanju vladavine prava.

,,Advokatska komora i njena rukovodeća tela su sastavni deo svakog pravnozakonodavnog razvoja, sastavni su deo pravosudnih tela pri Ministarstvu pravde i institucijama. Advokatska komora je svuda prisutna i daje savete i analize. Postali smo velika kuća i nastavićemo putem koji su nam trasirali prethodnici. Obećavam da ćemo biti dostojni naslednici Advokstske Komore i čuvari zakona’’, poručio je  Havoli.

,,Zajedno nas u Evropi ima preko milion, organizovanih u nečemu što bi se moglo zvati Evropska Advokatska Komora, iako se zove Asocijacija svih komora Evropske Unije. Danas nas je 45, biće nas 47 za par godina, 150 hiljada advokata u Evropi. To je snaga koja je potrebna svakoj od naših malih komora’’, rekao je Ranko Peličarić iz Advokatske komore Hrvatske. 

"Saradnja naše dve komore je vrlo uspešna na polju zaštite ljudskih prava i istovremeno stvaranju pravne države. U međunarodnim asocijacijama i komisijama u kojima sarađujemo, razmenjujmo iskustva, jer ako je pojedinac pravno zaštićen, i država je jača. Nadamo se da će se naša saradnja nastaviti i produbiti’’, kazao je Nikica Gržić iz Advokatske Komore BiH.

,,Mi, advokati, osim što garantujemo nezavistan pravosudni sistem, mi smo garant demokratije.  Advokatske komore doprinose pravdi. Garantujemo upotrebu zakona, a sve kroz zaštitu ljudskih prava i sloboda’’, poručio je Ilsan Toker iz Advokatske komore Turske.
Čestitajući godišnjicu svojim kolegama, advokat iz Velike Britanije Hju Boden Džons ocenio je da advokatura na Kosovu “čvrsto stoji i teži razvoju kako bi se svakom građaninu omogućilo pravično suđenje prema Evropskoj Konvenciji o ljudskim pravima”.

Na svečanosti obeležavanja 46 godina Advokatske komore Kosova, potpisan je Memorandum o saradnji Advokatske komore i Udruženja novinara Kosova, čija je predsednica Gentijana Begoli poručila da to omogućava besplatno pravno zastupanje novinara u sudskim procesima koji se tiču njihovog profesionalnog angažovanja.


Tagovi: Pravosuđe

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije