15:07, 13.12.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovska Mitrovica: Trka za naše male heroje – Vuksana, Unu i OliveraGrađani Kosovske Mitrovice danas su u okviru humanitarne akcije "Trka za život" trčali, odnosno šetali za naše male heroje – Vuksana, Unu i Olivera.

kosovska-mitrovica-trka-za-nase-male-heroje-vuksana-unu-i-olivera

Radio Kontakt Plus

Vuksan, Una i Oliver boluju od spinalne mišićne atrofije. Za svakog pojedinačno, za lečenje je potrebno po 2,4 miliona dolara.

Učesnici i organizatori danas su trčali ili šetali deonicu od 3 km kako bi na ovaj način pomogli Uni, Oliveru i Vuksanu. Oni koji nisu mogli da trče, pomogli su novčanim prilozima.

“Obaveštenje o akciji sam videla na internetu. Naše malo je nečije mnogo i upravo zato sam ja danas ovde, da podržim ovu akciju”, kazala je jedna od učesnica. 

“Mislim da će ovim da se probudi cela Srbija i humanost koja još uvek postoji u ljudima, da se angažuju, da se pomogne ovoj deci. Kamo sreće da su sva deca zdrava i da nikome ne treba pomoć. Jer mnogo novca treba da se prikupi, mnogo je bolesne dece, mi znamo da ih ima oko 300, a dodatno još po dvoje-troje dece, koja masovno obolevaju od ove bolesti”, istakla je druga učesnica trke. 

Svaka akcija je značajna, imajući u vidu velike novčane iznose potrebne za lečenje.

“Posle dugo vremena, od ponedeljka je Vuksan krenuo na vežbe u Beograd, zahvaljujući svim ljudima koji su ovim akcijama pomogli. Uplaćen je prvi 21 dan za terapije, nakon čega bi trebalo da primi terapiju Spinraze, i nadamo se opet, s obzirom na to da smo svim dosadašnjim akcijama prikupili nešto novca, trebalo bi od januara opet da nastavi sa vežbama, to je nešto što njemu uz Spinrazu dosta pomaže, jer bez tih vežbi, terapija sa Spinrazom nema tako dobar učinak”, kaže Andrijana Ristić, tetka Vuksana Zdravkovića.

Organizatori trke u Kosovskoj Mitrovici u proteklom periodu organizovali su dosta humanitarnih akcija. Iako se današnjoj akciji nije odazvao veliki broj ljudi, ne odustaju, naprotiv.

“Organizovali smo humanitarne bazare i svuda je najuključeniji bio Vuksan, a razlog je jer je on dete sa Kosova, iz Štrpca, mi nemamo mogućnost slanja SMS poruka, pa na sve moguće načine pokušavamo da prikupimo novčana sredstva za njegovo lečenje. Naravno, sa ovim nećemo stati, već posle 20. decembra imamo u planu novu akciju - slikanje sa Deda Mrazom, pred novogodišnje i božićne praznike, ali sve zavisi od situacije sa pandemijom”, kaže Aleksandra Milić Ćirković, organizator. 

“Trka za život”, pokrenuta je 1. decembra, trajaće do kraja meseca i prvobitno je bila namenjena za Minju, Olivera i Aniku. 

Za Aniku i Minju je prikupljen novac, pa će buduće uplate koje su bile predviđene za Aniku, biti preusmerene na malog Vuksana Zdravkovića.

Naše malo nekome je mnogo: 

SMS za Unu pošaljite na 3030, na broj 843.

SMS za Olivera pošaljite na 3030, na broj 848.

SMS za Vuksana pošaljite na 3030, na broj 857.Tagovi: DecaAkcijaPomoćMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije