Kosovska policija: Na severu devet barikada, Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni

Na severu Kosova je devet barikada, usled čega prelazi Jarinje i Brnjak ostaju zatvoreni, situacija na severu je nepromenjena, saopštila je večeras Kosovska policija. 
Image

„Pozivajući se na stvorenu situaciju, blokade puteva, slučajeve/napade od strane kriminalnih grupa, stvorili su nove uslove za rad i uticali na živote građana tog kraja, koji ne mogu slobodno da se kreću, kao i da nemaju lak pristup svojim neophodnim uslugama“ – navode iz policije. 

Dodaju da je uprkos ovakvim okolnostima na severu Kosova, policija angažovana da „na sve načine pomaže zahtevima i porebama građana bez razlike“, kao i da radi na „sprečavanju krivičnih dela“, koja, kako naovde, „organizuju umešana lica u organizovanim kriminalnim grupama unutar i van Kosova“. 

Ne preciziraju kojih se to konkretno krivičnih dela tiče, ali dodaju da su među njihovim prioritetima „jačanje javnog reda i bezbednosti“, „sprečavanje krivičnih dela“, kao i „preduzimanje policijskih mera u skladu sa situacijom i dešavanjima“ širom Kosova, uključujući sever. 

„U tom pravcu, na osnovu informacija koje poseduje, Policija Kosova blisko sarađuje sa relevantnim bezbednosnim institucijama u preduzimanju potrebnih zakonskih mera, u interesu očuvanja ustavnog poretka RKS-a, omogućavanja slobodnog kretanja i privođenje osumnjičenih lica pred pravosudnim organima“ – dodaje se. 

Na kraju poručuju da Kosovsku policiju „i dalje pozdravljaju građani na nivou zemlje, uključujući i stanovnike severa“ koji, kako to navodi policija – „sarađuju sa policijskim jedinicama“.

Podsetimo, barikade na severu Kosova postavljene su 10. decembra od kada su i zatvoreni prelazi za saobraćaj. Barikade su postavljene u opštini Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, uglavnom na glavnim magistralnim putevima ka centralnoj Srbiji. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.