Kosovska policija: Sačinjen operativni plan na dan izbora na severu

Kosovska policija sačinila je operativni plan, koji će omogućiti “nesmetano i bezbedno odvijanje vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova”.
Image

“Policija Kosova je na osnovu svog operativnog planiranja i u koordinaciji sa predstavnicima nadležnih institucija, uključujući i Centralnu izbornu komisiju (CIK), preduzela sve radnje i mere u okviru mandata i zakonskih ovlašćenja za koordinaciju aktivnosti, s ciljem pružanja bezbednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa u severnim opštinama”, upravo je saopšteno iz Kosovske policije.

Kako se navodi, svrha ovih planiranja i koordinacije je sprovođenje operativnog policijskog plana, gde Kosovska policija ima za cilj da stvori „bezbedno i mirno okruženje“ za sve građane Kosova pre, tokom i nakon izbornog procesa. 

“Garantovanje biračkog prava, zaštita života i imovine, sprečavanje negativnih pojava i kriminalnih radnji koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost, kao i preduzimanje zakonskih mera protiv nezakonitih radnji i drugo”, preciziraju u policiji.

Kako se dodaje, ovim planom je predviđeno da se Kosovska policija angažuje u realizaciji zakonskih obaveza i odgovornosti na “profesionalan, transparentan i nepristrasan način za građane i državu, kako bi omogućila slobodno ostvarivanje prava glasa za sve učesnike na izborima”. 

Ujedno poručuju da nadležne institucije podstiču sve građane da sarađuju sa policijom, tužilaštvom, CIK-om i da prijavljuju sve nezakonite slučajeve koji se odnose na „bezbednost, izborni proces ili čak van njih“. 

„Izveštaji će se tretirati poverljivo i možete ih uputiti Državnom tužilaštvu, CIK-u i Policiji Kosova“, stoji u saopštenju.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opštine na severu zakazani su za nedelju, 23. april.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.