19:23, 09.07.2020Izvor: RTK / RTK 2 / RSE

Kosovska Skupština nije usvojila nacrt rezolucije za dijalog sa SrbijomPoslanici kosovske Skupštine nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom. Takođe, zbog malog broja poslanika nisu ratifikovani ni međunarodni sporazumi.

kosovska-skupstina-nije-usvojila-nacrt-rezolucije-za-dijalog-sa-srbijom

Foto: Gazeta Express

Poslanici kosovske Skupštine nisu izglasali Nacrt rezolucije, koji je podneo Pokret Samoopredeljenje, za dijalog sa Srbijom.

Sa 31 glasom za, 60 protiv i 1 uzdržanim, Nacrt rezolucije, koji je predstavio šef Parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje, Redžep Seljimi, nije usvojen.

"Sa 31 glasom za, 60 protiv i jednim uzdržanim, predložena rezolucija nije usvojena. Ovim je zatvoren postupak ove sednice", rekla je predsednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani.

Takođe, na današnjoj sednici Skupštine, od ukupno 83 prisutna poslanika, samo 75 je glasalo za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, što nije bilo dovoljno jer je za izglasavanje bilo potrebno dve trećine glasova.

Apostolova razočarana zbog neusvajanja međunarodnih sporazuma

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, rekla je da je razočarana poslanicima koji na današnjem zasedanju Skupštine nisu glasali za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Apostolova je na Tviteru navela da politički sporovi između strana, onemogućavaju građanima da koriste sredstva Evropske unije.

"Duboko sam razočarana poslanicima koji danas nisu uspeli da ratifikuju međunarodne sporazume. Politička neslaganja predstavnika naroda Kosova onemogućavaju građanima da imaju koristi od međunarodne podrške i fondova EU", napisala je Apostolova.

Usvojena rezolucija o političkom jedinstvu

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju od deset tačaka o “Političkom i građanskom jedinstvu u odbrani vrednosti naroda Kosova”,  na predlog poslanice Alijanse novo Kosovo, Mirljinde Sopi Krasnići.

Jedna od tačaka navodi da Skupština Kosova poštuje Specijalizovana veća u Hagu i zahteva da se njihov rad zasniva na poštovanju zakona Kosova i međunarodnih pravila njenog funkcionisanja, a da veća budu fer i nepristrana u tretiranju svih predmeta.

"Skupština Kosova izražava zabrinutost zbog mogućih kršenja procedura prilikom objave određenih imena iz nepotvrđenog nacrta-optužnice protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova“, dodaje se u jednoj od tačaka, a aludira na nedavno objavljivanje saopštenja Specijalizovanog tužilaštva, da je protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija podneta na razmatranje optužnica za ratne zločine.

Dodaje se da je čista borba OVK-a nekoliko puta bila dokazana u međunarodnim procesima kao što su oni koji su bili pod misijom UN-a na Kosovu, UNMIK, u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, misiji EU na Kosovu, EULEX i domaćim sudovima.

U rezoluciji se takođe navodi da Skupština smatra da je "političko i građansko jedinstvo neophodno u odbrani oslobodilačkog rata OVK-a i naroda Kosova“.

Skupština putem rezolucije "naglašava činjenicu da je na Kosovu država Srbija počinila etničko čišćenje, tako što je proterala oko milion građana, ubila 12 hiljada civila među kojima 1.300 dece, počinila više od 400 masakra, silovala oko 20 hiljada žena i devojaka, te uništila imovinu građana, te kulturne, verske i istorijske spomenike i infrastrukturu Kosova“.

Skupština takođe zahteva da se što pre reši pitanje nestalih lica i uspostavljanje pravde za sve žrtve zločina Srbije nad narodom Kosova.

"Ćutnja nad tim zločinima na Kosovu se shvata kao amnestija i tolerisanje srpskih zločina počinjenih na Kosovu“, dodaje se u rezoluciji.

Rezolucija je usvojena 61. glasom poslanika Skupštine Kosova.

Inače, rezolucije usvojene u Skupštini nemaju obavezujuć karakter, već odražavaju političku volju.

 


Tagovi: DijalogSkupštinaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije