Kosovska vlada donela odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku

Kosovska vlada je na 112. sednici donela odluku o proglašenju od posebnog javnog interesa nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa koje su, kako navode, neophodne za realizaciju ...
Image

Ovi infrastrukturni projekti su od javnog interesa, ocenjuju iz kosovske vlade, bez preciziranja o kojim je konkretno projektima reč.

Kosovska vlada je danas odlučila i da izvrši eksproprijaciju zemljišta u selu Bajgora.

U vezi sa ovom odlukom kosovska vlada je u saopštenju jasno naglasila da se ona odnosi na proširenje i rehabilitaciju postojećeg puta.

Slična odluka usvojena je i za realizaciju infrastrukturnih projekata u Podujevu, odnosno odobrena je prethodna odluka o eksproprijaciji u ovoj opštini.

Na današnjoj sednici kosovske vlade ujedno je savetnica kosovskog premijera za pitanja zajednica, Elizabet Goving, imenovana za člana komisije za overu diploma Univerziteta u severnom delu Mitrovice.

Kosovska vlada je takođe izdvojila 2,470,000 evra za kupovinu zgrade za kosovsku ambasadu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Za to vreme na Severu traje najnovija kriza. U toku je četvrti dan barikada dok su u Kosovskoj Mitrovici raspoređene snage Kosovske policije iz drugih regiona nakon što je ovu službu napustilo preko 500 pripadnika srpske nacionalnosti. Iako su barikade inicijalno postavljene sa hitnim zahtevom da se pusti uhapšeni bivši policajac Dejan Pantić, u međuvremenu je zatraženo da se oslobode i drugi uhapšeni Srbi u prethodnim danima, ali i da se povuku jedinice Kosovske policije.

U opštini Zubin Potok i Leposavić, u prvoj polovini ove godine podignuto je više baza specijalne jedinice Kosovske policije, dok je jedna od njih izgrađena upravo u Donjem Jasenoviku, a druga takođe na teritoriji opštine Zubin Potok, odnosno Brnjaku.

Odlukom kosovske vlade su 19. avgusta eksproprisane određene parcele u ovoj opštini, a ista odluka je doneta i za opštinu Leposavić.

Eksproprijacija privatnog zemljišta u opštini Zubin Potok, odnosno izgradnja više baza u zaseocima ove opštine, zabrinula je ranije ove godine njene meštane koji su opisivali novonastalu situaciju kao okupaciju. Oni strahuju i da su baze predviđene da u budućnosti postanu vojne baze.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.