Kosovska vlada izdvojila preko milion evra za „Preševsku dolinu“

Kosovska vlada donela je odluku o izdvajanju 1.242.459 evra namenjenih za organizacije civilnog društva, stipendiranje studenata, pojedince i udruženja Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i ...
Image

Odluka je doneta na jučerašnjoj sednici kosovske vlade radi, navodi se – realizacije Memoranduma o saradnji između kosovske vlade i Albanskog nacionalnog veća od 28. oktobra ove godine o finansijskoj podršci:

„U cilju očuvanja i negovanja albanskog jezika, umetnosti, kulture i identiteta u Preševskoj dolini“.

„Finansijska podrška je namenjena organizacijama civilnog društva, studentima, pojedincima i udruženjima albanske nacionalne manjine, na osnovu javnog poziva koji je 1. novembra 2022. godine raspisalo Albansko nacionalno veće za grantove i stipendije“ – navodi se u odluci kosovske vlade. 

Više detalja o tome šta će biti finansirano sredstvima kosovske vlade sa javnošću je podelio prvi zamenik kosovskog premijera odgovoran i za dijalog sa Beogradom, Besnik Bisljimi.

„Sedamdeset i osam grantova za projekte ukupne vrednosti preko milion evra i finansijska podrška stipendiranjem studenata, gde će 107 mladića i devojaka dobiti godišnje stipendije u iznosu od 1.000 evra, u ukupnoj vrednosti od 107.000 evra. Prvi put smo u ovim razmerama izdvojili sredstva za Dolinu“ – naveo je Bisljimi, dodajući da realizacija projekata počinje od januara. 

„Učenicima Preševske doline smo tokom ove godine prvi put obezbedili i poslali knjige na albanskom jeziku u vrednosti od 255.000 evra. U junu i oktobru smo izdvojili još 50.000, odnosno 35.000 evra. Tokom septembra, zajedno sa ministarkom Nagavci, posetio sam Preševo, Medveđu i Bujanovac, gde smo učenicima podelili i udžbenike“ – dodao je. 

Ocenio je da je „očuvanje kulture i identiteta“ od „vitalnog značaja za Preševsku dolinu“. 

„Vlada Republike Kosovo izdvaja finansijska sredstva u cilju promovisanja interesa Albanaca u Dolini i sprečavanja depopulacije ovog dela“- dodao je.

„Kada Dolina pozove, mi ćemo se uvek odazvati. Naše inicijative tokom ove godine, koje su prvi put došle kao podrška Preševskoj dolini, nastaviće se u različitim oblicima i načinima tokom naredne godine“ – zaključio je Bisljimi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.