Kosovska vlada: Na sastanku u Briselu neće biti razgovora o dokumentima i tablicama

Odluke kosovske vlade o ličnim dokumentima i registarskim tablicama neće biti razmatrane na sastanku kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, ...
Image

Razlog za to je, kako su naveli, činjenica da su ta pitanja predviđena ranijim briselskim sporazumima, pa ne mogu biti tema razgovora.

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu u izjavi za prištinsku agenciju Kosovapress nije precizirao kakav će biti dnevni red, ali je objasnio da neće biti sastanka na nivou glavnih pregovarača pre onog na visokom nivou.

„O dnevnom redu sastanka blagovremeno ćemo vas obavestiti. Odluke o registarskim tablicama i dokumentima za ulazak i izlazak su vladine odluke koje su predviđene i sporazumima o kojima su se strane dogovorile u prošlosti, stoga ne mogu biti predmet rasprave na ovom sastanku“, rekao je Krieziu.

Politički analitičar Artan Muhadžeri kazao je da na sastanak Kutija i Vučića gleda sa „skepsom“, uz ocenu da su dešavanja na severu Kosova promenila dinamiku dijaloga.

„Naravno, ne očekuje se da će se nastaviti isto kao pre tih događaja. Zbog toga se očekuje da se veliki međunarodni pritisak još više pojača, jer je to jedini način da strane imaju veću volju i mogućnost da dođu do rešenja. Rešenje će naravno biti kreativno, jer Srbija ne može potpuno da prihvati odluku Kosova, kao što nije prihvatila ni prethodne odluke“, rekao je Muhadžeri.

On je ocenio i da Srbija mogla da odustane od kategoričkog odbijanja dve odluke kosovske vlade.

Sastanak Kurtija i Vučića u Briselu biće održan posle više od godinu dana, a neformalno su se sastali pre nekoliko meseci u Berlinu.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.