Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Dokument kosovske vlade o KBS-u: NATO podseća – na sever Kosova samo uz dozvolu komandanta KFOR-a

Kosovska vlada se obavezala na jedinstveni lanac komandovanja Bezbednosnim snagama koje deluju na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever. Međutim, ovoj odlučnosti izraženoj u dokumentima ...
Image

„KBS deluje na celoj teritoriji Republike Kosovo kroz jedinstveni vojni lanac komandovanja i sastoji se od Generalštaba, komandi i podređenih jedinica Generalštaba KBS“, navodi se u strategiji.

Kosovsko ministarstvo odbrane nije dalo nikakva pojašnjenja kako postupiti sa sadašnjom zabranom koja važi za severni deo Kosova. Iz NATO-a su pisanim odgovorom potvrdili za Kohu da se ništa nije promenilo kada je u pitanju zabrana za KBS. 

„Nije došlo do promene stava snaga misije predvođenih NATO-om, KFOR-a, koji trenutno ima oko 3.700 vojnika na terenu. Za raspoređivanje KBS-a na sever Kosova potrebna je prethodna saglasnost KFOR-a. S tim u vezi, KFOR u poslednje vreme nije primio nijedan zahtev“, kaže se u odgovoru NATO-a.

„KFOR ostaje u potpunosti sposoban da ispuni svoju misiju u skladu sa svojim mandatom, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. KFOR ima vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova i fokusiran je na svakodnevnu implementaciju svog mandata koji proizilazi iz UN da garantuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“ – dodali su.

Stručnjaci za bezbednost kažu da bi vlasti na Kosovu trebalo da razgovaraju o ovim pitanjima sa NATO-om pre nego što ih uključe u vladine dokumente.

„Postupanje po ovom pitanju u nacrtu Ministarstva odbrane ostaje više za političku upotrebu nego što se ova tačka zaista može ispuniti. Želim da verujem da o ovim pitanjima treba razgovarati u budućnosti sa NATO-om, i da postignemo cilj da KBS sprovodi svoje aktivnosti na celoj teritoriji Republike Kosovo. Taj sporazum (mogućnost raspoređivanja na sever samo uz dozvolu komandanta KFOR-a, prim. aut.) mora biti deblokiran i moramo imati novi sporazum“, naveo je Bedri Eljezi.

Na osnovu ove strategije, Kosovo razvija veštine i kapacitete za zaštitu „teritorijalnog integriteta“. Sa druge strane, prisustvo NATO mehanizama na Kosovu, kako je napisano u strategiji, imalo je pozitivan uticaj na održavanje mira i bezbednosti ne samo na Kosovu, već i u regionu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.