18:57, 23.05.2020Izvor: KosovaPress / RTK1 / Radio Kontakt Plus

Kosovska vlada pozdravlja poziv Francuske i Nemačke za nastavak dijalogaKosovska vlada je pozdravila zajednički poziv dvojice ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske o ponovnom uspostavljanju dijaloga između Kosova i Srbije. Iz Vlade navode da se slažu da proces dijaloga mora biti dobro pripremljen i izgrađen na principima, ali nisu mogli da preciziraju kada će se ovaj dijalog nastaviti.

kosovska-vlada-pozdravlja-poziv-francuske-i-nemacke-za-nastavak-dijaloga

Foto: Portalalb.mk

Portparol aktuelne vlade Perparim Krueziu, rekao je za KosovaPress da je premijer Aljbin Kurti spreman da vodi dijalog sa Srbijom. Ali, prema njegovim rečima, dijalog bi trebao da bude proces koji će voditi ka sporazumu.

“Pokazali smo svoju spremnost da vodimo dijalog. Sadašnji premijer je čak predložio i model kako se to može učiniti, u smislu predstavljanja Kosova u ovom procesu. Slažemo se sa zajedničkim pismom, posebno ako su se i oni složili da je proces dijaloga bude dobro pripremljen i da ga treba graditi na principima ", rekao je Krueziu.

Poziv na nastavak dijaloga nemačkog ministra spoljnih poslova Heiko Masa i njegovog francuskog kolege Žan –Iv Le Driana, na pozitivan način doživljava i politički sanalitičar Malzum Baraliu.

Prema njegovim rečima, uloga EU u procesu dijaloga sa Srbijom ne može se ni na koji način zanemariti.

“Ključna uloga EU ne može se zanemariti i ne sme se namerno ili nenamerno praviti razlika da se EU ili SAD isključe iz ovog procesa. Za nas je vrlo pozitivno što su i ovaj put uključeni u ovaj process,. Ne treba žuriti, bez priprema za nastavak dijaloga, već treba biti dobro pripremljeni sa zajedničkom platformom “, kaže on.

Kada je u pitanju datum kada će se započeti dijalog sa Srbijom, portparol trenutne vlade Perparim Krueziu kaže da će se dijalog nastaviti kada sve strane izraze takvu spremnost.

"Dijalog se mora nastaviti kada sve strane uključene u ovaj proces izraze takvu spremnost. Čekamo odluke EU. Sa jedne strane mi imamo vladu na vlasti. Sa druge strane, država Srbija je blizu parlamentarnih izbora. Stoga mislimo da ovo vreme moramo maksimalno iskoristiti", rekao je između ostalog Krueziu.

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian, objavili su danas zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, pod vođstvom Evropske unije. 
 


Tagovi: DijalogSporazum BG - PRFrancuskaNemačkaVlada Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije