10:05, 26.05.2020Izvor: Beta / Danas

Kosovska vlada preuzela obavezu primene svih sporazuma iz Brisela i onog o ZSOKosovska vlada preuzela je primenu svih obaveza po sporazumima proisteklim iz briselskog dijaloga, i onog o Zajednici opština sa srpskom većinom, stoji u Nacionalnom programu za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2020-2024, koji je usvojen prošle nedelje u Vladi.

kosovska-vlada-preuzela-obavezu-primene-svih-sporazuma-iz-brisela-i-onog-o-zso

Foto: Kosovahaber.net

Deo obaveza SSP-a je i da normalizuje odnose sa Srbijom, uključujući primenu potpisanih sporazuma, poštovanje principa regionalne saradnje i efikasne saradnje sa misijom spoljne politike, bezbednosti i odbrane EU, navodi Koha ditore.

U dokumentu se takođe pominje sporazum o osnivanju Zajednice (Asocijacije) opština sa srpskom većinom (ZSO), protiv kojeg se Pokret Samoopredeljenje neprestano angažovao.

Nije, međutim, opisan put koji treba slediti i radnje koje je moguće preduzeti.

„U decembru 2015. godine, Ustavni sud je doneo presudu u vezi sa Sporazumom o Zajednici opština sa srpskom većinom. Vlada Kosova će uvek postupati u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda“, piše u Nacionalnom programu za sprovođenje SSP-a, čiji je primerak obezbedio Koha Ditore.

Ustavni sud je utvrdio kršenja u svih sedam poglavlja sporazuma, ali ga nije poništio, i preporučio je da se prilikom pripreme statuta izbegne kršenje Ustava i zakona.

Ovaj sporazum je derivat prvog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, obrađen je nekoliko puta od 2013. godine, ali sporazum o principima za ZSO, potpisan 2015. godine tokom vlade koju je vodio Isa Mustafa, Ustavni sud proglasio je neustavnim.


Tagovi: EUBriselski sporazumVlada Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije