Kosovska vlada usvojila odluku o smanjenju plata u pravosuđu: SSK i TSK traže ukidanje, opozicija kritikuje

Kosovska vlada izglasala je danas više nacrta zakona među kojima je i o zaposlenima u kosovskom pravosudnom sistemu kojim se predviđa smanjenje plate, odnosno ukidanje prethodno uvedenog ...
Image

Kosovska vlada odlučila je danas da izmeni i dopuni odluku od 2020. godine čime se plate u pravosudnom sistemu, uključujući i Ustavni sud vraćaju na, kako se navodi, nivo utvrđen prethodnim zakonskim propisom. Nakon novih odluka kosovske vlade „pljuštale“ su kritike opozicije i civilnog društva i predstavnika pravosudnih vlasti.

Haradinaj: Kurti odlučio da uništi pravosudni sistem

Lider AAK Ramuš Haradinaj kritikovao je Kurtija zbog, kako je naveo, „uništavanja države“ i pozvao ga da vrati plate sudijama i tužiocima.

„Aljbin Kurti je preuzeo misiju uništenja države. Nakon što je izazvao opasnost na severu, zastoj u dijalogu i raskid sa Amerikancima, danas je odlučio da uništi pravosudni sistem. Odlukom vlade da ukine moju odluku o povećanju plata sudijama i tužiocima, od danas će pravosuđe raditi sa prepolovljenim platama. Tužioci i sudije koji svakodnevno štite državu i pravdu, danas su na udaru premijera destrukcije“, poručio je Haradinaj.

Predsednik poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, ocenio je da je vlada u ime reformi „deformisala državnu administraciju“.

Bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, na svom Fejsbuk profilu poručio je da „u vremenima krize, sa najvećom inflacijom u poslednjih 30 godina, plate treba da rastu, a ne da se smanjuju“.

Sudski i Tužilački savet najavili da će da smanje rad i prekinu komunikaciju sa vladom

Prištinska Koha prenosi da je šest organizacija civilnog društva zatražilo od kosovske vlade da poništi ovu odluku. Isti zahtev potom su uputili i predstavnici Sudskog saveta i Tužilačkog saveta Kosova.

Sudski savet Kosova odlučio je da smanji svoje usluge u sudovima i obustavi svaku saradnju ili aktivnosti gde su prisutni predstavnici kosovske vlade, a zbog odluke o smanjenju plata sudijama i tužiocima, javila je takođe Koha.

Albert Zogaj, predsednik Sudskog saveta rekao je na vanrednoj konferenciji da su bili prinuđeni da donesu ove odluke. Ujedno je upozorio i na druge mere ukoliko kosovska vlada ne povuče odluku o platama.

Tužilački savet Kosova u međuvremenu je izneo iste stavove.

Oni su takođe zatražili da se odluka odmah poništi, te na vanrednoj sednici saopštili da je reč o flagrantnom mešanju u nezavisnost tužilačkog sistema.

Takođe su najavili da će rad tužilaštava biti smanjen i da će se nastaviti samo sa osnovnim uslugama, te da će obustaviti saradnju sa predstavnicima vlade, prenosi ujedno Koha.

Prema pisanju ovog medija, sada će pravosudnim službenicima plate biti manje za oko 800 evra.

Advokatska komora Kosova u međuvremenu je takođe osudila odluku o platama, navodeći da bi vlast trebalo da bezuslovno podržava pravosudni sistem i kreira posebnu politiku kako bi ovaj sistem imao finansijsku nezavisnost.

Kurtijeva vlada je zapravo današnjom odlukom vratila plate u pravosudnom sistemu na nivo pre odluke kosovske vlade iz 2017. godine, odnosno tadašnjeg premijera, Ramuša Haradinaja, piše Gazeta Express.

Ovom odlukom je udvostručena Haradinajeva i plata visokim zvaničnicima vlade, a ona je, kako piše ovaj medij, automatski uticala na plate u pravosuđu.

Plate sudija i tužilaca u opštem odeljenju su sa preko 900 koliko je bilo do 2017. godine povećane na 1.700 evra neto, navodi Gazeta Express.

Kurtijeva vlada je, međutim, u februaru 2020. odlučila da promeni Haradinajevu odluku smanjenjem plata vladinih funkcionera, ali, kako navodi ovaj medij, to sve do sada nije uticalo na zaposlene u pravosuđu.

Kosovska vlada usvojila je danas i druge nacrte zakona, među kojima je i Nacrt zakona o platama u javnom sektoru.

„Ovaj nacrt zakona stvara po prvi put u Republici Kosovo jedinstven sistem plata. Ovaj sistem u osnovi ima pravo da usklađuje plate za sve zaposlene koje se isplaćuju iz državnog budžeta“, navodi se u odluci kosovske vlade.

Kurti je na konferenciji za medije kazao da sada niko ne može biti plaćen više od pet puta od najniže plate u administraciji.

Usvojen je i Nacrt zakona o javnim službenicima.

„Ovaj nacrt zakona rešava probleme sa kojima se naša administracija suočavala tokom godina i rupe u postojećem zakonu. Ovim nacrtom zakona otvaramo administraciju svima, uključujući i službenike državne službe, naše strance, profesionalce iz privatnog sektora i naše mladiće i devojke“, navodi se u odluci.

Vlada je ujedno odlučila i da započne procedure za kupovinu zgrada ambasade Kosova u Hrvatskoj i Senegalu.

„Kupovinom objekata ambasada u ovim zemljama povećaće se prisustvo i diplomatske aktivnosti Republike Kosovo u ove dve zemlje“, navodi se u odluci vlade.

Odlučeno je i da se Arsim Tahiri imenuje za generalnog direktora Korektivne službe Kosova u okviru Ministarstva pravde sa četvorogodišnjim mandatom.

Iz vlade tvrde i da su izdvojili 287.000 evra kao jednokratnu naknadu „bivšim delegatima Skupštine Kosova koji su proglasili nezavisnost i Ustav Kosova u Kačaniku 1990. godine“.

„Iznos će biti raspoređen srazmerno svim živim delegatima, dok će novac za preminule delegate koristiti članovi porodice prema porodičnom zakonu“, dodaje se.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.