Kosovska vlada usvojila sporazum o kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu

Kosovska vlada je na sednici 8. februara odobrila sporazum o kretanju samo sa ličnim kartama, koji su u novembru prošle godine potpisali šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana.
Image

Taj sporazum će, nakon što stupi na snagu, omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da se kreću bez viza.

Do sada je građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu bila potrebna viza jer ta zemlja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali priznaje pasoš kao važeći dokument.

Takođe, državljanima BiH je od 2014. isto trebala viza da dođu na Kosovo, jer su tada uvedene recipročne mere na vizni režim.

Oni koji žive na Kosovu a imaju porodicu u BiH i obrnuto, suočavaju se sa brojnim problemima prilikom dobijanja vize.

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti je naveo da će Vlada proslediti sporazum Skupštini na ratifikaciju.

„Brza ratifikacija je pokazatelj naše posvećenosti regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i napredovanju ka integraciji u Evropsku uniju“, rekao je Kurti.

Isti sporazum mora da bude odobren i ratifikovan u BiH pre nego što građani BiH i Kosova budu mogli da putuju samo sa ličnim kartama.

Kurti je rekao da je sporazum o kretanju sa ličnim kartama jedan od tri koja su postignuta u Berlinu 3. novembra 2022. godine u okviru Berlinskog procesa.

Tada je dogovoreno još priznavanje visokoobrazovnih kvalifikacija i priznanje stručnih kvalifikacija doktora, stomatologa i arhitekata.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.