Kosovska vlada: Za objavljivanje knjige o Račku Vilijama Vokera 70.000 evra

Kosovska vlada izdvojila je 70.000 evra kako bi finansirala knjigu Vilijama Vokera, u kojoj je nekadašnji šef Misije OEBS izneo svoja viđenja o dešavanjima u Račku 1999. ...
Image

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je na sednici Vlade da se ova knjiga finansira zbog njenog, kako je istakao, istorijskog značaja, prenosi N1.

„Ove nedelje se navršavaju 24 godine od masakra u Račku koji je užasnuo i šokirao Kosovo, ali i uzbunio demokratski svet i međunarodnu diplomatiju. U knjizi će biti opisani događaji u vezi s masakrom u Račku predstavljeni iz ugla ambasadora Vokera iz njegove lične perspektive kao šefa verifikacione misije OEBS“, rekao je Kurti.

Rizvanoli: Kosovo će morati da uvozi struju, rešiti naplatu na severu

Kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli izjavila je da će Kosovo od januara do 15. marta, u kritičnom periodu zime, kako se predviđa, morati da uvozi struju, a da trenutno koristi energiju uskladištenu u Albaniji.

Rizvanoli je pojasnila da je Vlada donela odluku o nastavku vanrednih mera s obzirom na to da se u narednim danima i nedeljama očekuje pogoršanje vremena i pad temperatura, preneli su prištinski mediji.

Kako je istakla, to ne treba tumačiti kao da će dolaziti do isključenja struje.

„Ulazimo u fazu u kojoj moramo da budemo još pažljiviji oko uštede energije, jer će to uticati na smanjenje uvoza, smanjenje troškova sistema, kao i na očuvanje državnog budžeta“, rekla je ova ministarka, prenosi N1.

Rizvanoli je naglasila da se ispituju sve mogućnosti da se pronađe rešenje za fakturisanje i početak naplate struje na severu Kosova, jer kako je istakla, neplaćanje ne može da traje unedogled.

Istakla je da je zabrana rudarenja kriptovaluta uticala na smanjenje troškova energije.

„Kosovska policija je uradila dobar posao u zaustavljanju ove aktivnosti, posebno razvijene na severu, zbog tamošnje situacije sa strujom“, kazala je Rizvanoli.

Kurti: Odgovorićemo na izazove

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na prvoj sednici Vlade u 2023. godini poželeo dobar rad ministrima, obećao da će „odgovoriti na izazove“, a „poteškoće pretvoriti u prilike“, prenosi Radio Kim.

Kurti je rekao da će „2023. godina biti više za obrazovanje, zdravstvo, vojsku, poljoprivredu i kulturu“.

„Zalaganje, rad i rezultati u 2022. godini moraju biti minimum zalaganja, rada i rezultata 2023. Zato, nastavimo trku sami sa sobom, sa uverenjem da je naš potencijal veći od stvarnosti koju imamo“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, kosovska vlada je „dobro krenula ove godine“.

„Pre nego što smo stigli do polovine mandata ispunili smo obećanje o dodacima za svu decu mlađu od 16 godina. Na dnevnom redu je usvajanje Nacrta zakona o održivim ulaganjima, kroz njega imamo za cilj da zaštitimo i privučemo investicije, postavimo temelje za podršku lokalnoj industriji i održivom zapošljavanju, osnažimo mlade i žene, kao i produbimo saradnju sa našom dijasporom. Uz odbranu, ekonomiju, demokratiju i vladavinu prava na putu, kao i sa budžetom za ovu godinu koji je već usvojen u Skupštini, u 2023. ušli smo sigurnije, sa više poverenja u budućnost kojoj težimo i budućnost koju zaslužujemo“, kazao je kosovski premijer.

Kurti je obećao da će 2023. godina biti „godina prosvete, zdravstva, ravnopravnosti, pravde, blagostanja, bezbednosti, proizvodnje i ekonomskog i društvenog razvoja, godina svih građana i građanki“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.