Kosovski budžet za 2023: Više novca za nabavku savremenog oružja, 300 novih radnih mesta za KP

Budžet za 2023. iznosiće 3,2 milijarde evra, oglasio se kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon što je kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o budžetu za sledeću godinu. U objavi na Fejsbuku ...
Image

„Povećali smo budžet za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku i dodali 300 novih radnih mesta za policiju“, naglasio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

On je precizirao da je za sektor zdravstva planirano 296 miliona evra na centralnom i lokalnom nivou.

Od ukupnog iznosa 60 miliona predviđeno je za osnovne lekove, a Kurti ujedno najavljuje povećanje budžeta za zdravstvenu infrastrukturu i 400 dodatnih pozicija za medicinsko osoblje – 300 na lokalnom i 100 na centralnom nivou.

Među prioritetima je i poljoprivreda.

„Podrška našim poljoprivrednicima je po prvi put dostigla vrednost od 87 miliona evra. Uz podršku spoljnih fondova očekujemo da ćemo premašiti vrednost od 100 miliona evra“, poručio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

On ujedno precizira da je izdvojeno dodatnih 15 miliona evra za 2023. godinu za „državne rezerve“, 240 novih radnih mesta za inspektorate, 6 miliona evra za carinske terminale i 40 miliona evra za investicije za podršku javnim preduzećima.

Među prioritetima su i naknade za materinstvo i decu za šta je, kako je naveo Kurti, izdvojeno 60 miliona evra.

„Dve hiljadte dvadeset i treće ispunjavamo naše obećanje tako što ćemo svu decu mlađu od 16 godina uključiti u program“, naglasio je Kurti.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.