Kosovski institut za javno zdravlje: Vodu prokuvati pre upotrebe, za sada bez slučajeva zaraznih bolesti

Kosovski institut za javno zdravlje apelovao je na građane da budu posebno oprezni i da vodu pre upotrebe obavezno prokuvaju, te da koriste bezbedne izvore vode ili flaširanu. 
Image

„Voda se mora prokuvati pre upotrebe kao bakteriološka mera bezbednosti primenljiva u situacijama sa povećanim zamućenjem resursa kako bi se sprečilo izbijanje epidemije koja se prenosi putem vode. Ova procedura prokuvavanja vode je jednostavna i uobičajena, ali neophodna za sprečavanje izbijanja epidemije“ – poručuju.

Navode dalje da se usled poplava u većem delu Kosova stanje sa pijaćom vodom značajno pogoršalo, da prate epidemiološku situaciju koja je, naveli su – pod kontrolom, te da nema sumnjivih slučajeva zaraznih bolesti kao posledica poplava.

Podsećaju da fabrike vode u područjima pogođenim poplavama imaju poteškoća u prečišćavanju vode usled njene povećane zamućenosti, navodeći informacije za svaku fabriku pojedinačno.

U fabrici vode u Šipolju počelo je prečišćavanje vode smanjenim kapacitetom, ali podcrtavaju da voda niije u skladu sa standardima. 

„U prikupljenim uzorcima, fizičko-hemijske i bakteriološke laboratorijske analize pokazuju da voda nije u granicama standarda, pa se preporučuje da se voda pre upotrebe prokuva. Zbog poplave, voda iz bunara nije bezbedna i mora se prokuvati pre upotrebe“ – navode. 

Uz instrukcije svim regionalnim vodovodnim kompanijama kako bi se stabilizovalo snabdevanje, navode da su njihove ekipe u stanju pripravnosti, te da nastavljaju praćenje situacije.

Podsetimo, od 19. januara traju poplave na Kosovu koje su nanele veliku štetu u opštinama na severu Kosova, ali i u opštinama Južna Mitrovica, Srbica, Peć, Istok, Klina. Usled poplava, bilo je prekinuto vodosnabdevanje, zbog čega su u Kosovskoj Mitrovici raspoređene cisterne sa tehničkom vodom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.