Kosovski MUP objavio pojašnjenja o proceduri registracije vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na „RKS“

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljana pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na ...
Image

Kosovski MUP precizirao je da se registracija na „RKS“ može obaviti u svim centrima za registraciju vozila, u mestu prebivališta vlasnika automobila, te da nije neophodna kosovska vozačka dozvola, već bilo koja važeća.

Sa druge strane, neophodna je kosovska lična karta i važeća polisa osiguranja izdata na Kosovu.

Naveli su i da vozila koja su po prvi put registrovana sa srpskim tablicama gradova na Kosovu (koje Priština naziva „nelegalnim“) –  u periodu od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022, a čija registracija važi i nakon ovog datuma, mogu biti registrovana na „RKS“ tablice, kao i da u slučaju promene vlasnika vozila prilikom registracije na „RKS“, novi vlasnik nije u obavezi da plati carinu.

Potvrda o tehničkoj ispravnosti mora da se dostavi samo u slučajevima kada vozila sa, kako navodi kosovski MUP, „nelegalnim registarskim tablicama“ nemaju važeću potvrdu o registraciji.

U slučajevima kada vozila poseduju važeću potvrdu o registraciji, potrebno je priložiti originalnu polisu osiguranja, kako bi bila izuzeta od tehničke kontrole.

U ranijem uputstvu iz Prištine, za potrebna dokumenta navedeno je: Uverenje o registraciji vozila, potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila, polisa osiguranja, kosovska lična karta, važeća vozačka dozvola (nije navedeno i koja, a sada je precizirano i bilo koja) i dokaz o plaćanju putne i ekološke takse.

Prema srpskom sistemu, prilikom registracije vozila, ne izdaje se potvrda o registraciji, kao zaseban dokument, već samo hologramska vinjeta, koja je ujedno za srpski sistem dokaz da je registracija važeća.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.