Kosovski MUP: U Prizrenu izvršena prva zamena srpskih tablica za RKS

Na dan kada je započeta primena dogovora o neizdavanju ulazno-izlaznih dokumenata, odnosno počeo da teče dvomesečni rok za preregistraciju vozila sa tablicama gradova na Kosovu na oznake RKS, kosovsko ...
Image

Uz još jednu naznaku da je u prepodnevnim satima danas, u svim centrima za registraciju vozila na Kosovu započet proces preregistracije, iz kosovsog MUP-a precizirali su da je prva zamena, kako kažu, „nelegalnih registarskih oznaka“ na RKS tablice izvršena u opštini Prizren.

„Centri su bili otvoreni u svim opštinama da zainteresovani građani dobiju potrebne informacije i prvog dana u Centru za registraciju vozila u Prizrenu je izvršena prva zamena registarskih tablica RKS tablicama“, naveli su u saopštenju.

Ponovili su isto ono što i Kurti u svom današnjem obraćanju na srpskom, da će građani biti oslobođeni taksi i ostalih obaveza, te ih iz kosovskog MUP-a još jednom pozivaju da „takvu priliku iskoriste“.

Sa druge strane, stižu navodi da Srbi nisu zainteresovani za registraciju. Tako je gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, kazao za Tanjug da se niko od Srba nije pojavio u Centrima za preregistraciju vozila.

„Odgovor Prištini i Aljbinu Kurtiju Srbi su dali danas samim tim što se, prema podacima koje imam, niko nije pojavio u registracionim centrima da se raspita ili da podnese zahtev za preregistraciju. Tako da mislim da je to jasan odgovor i signal i institucijama u Prištini i Aljbinu Kurtiju šta Srbi o tome misle“, rekao je gradonačelnik Severne Mitrovice danas.

Podsetimo, sinoć u ponoć stupio je na snagu sporazum koji je dogovoren 27. avgusta a kojim se Beograd obavezuje da ukine stikere „ulaz izlaz“ za građane koji ulaze u centralnu Srbiju sa kosovskim dokumentima, a Priština da ne izdaje ovakve dokumente građanima sa srpskim ličnim kartama.

Inače, srpske vlasti su već godinama izdavale deklaracione listiće svim putnicima koji putuju preko centralne Srbije sa kosovskim dokumentima, a na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011.

Kosovska vlada je, međutim, odlučila 29. juna ove godine da od prvog avgusta započne sa izdavanjem ovakvih dokumenata za građane sa srpskim ličnim kartama koji ulaze na Kosovo, pravdajući ovaj potez uspostavljanjem reciprociteta sa Srbijom.

Nakon eskalacije situacije krajem jula meseca i postavljanjem barikada na severu Kosova u znak protivljenja ovoj, ali i odluci o preregistraciji srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS tablice, kosovska vlada je odlučila da odloži primenu odluka do 1. septembra.

Međutim, 27. avgusta iz Brisela je saopšteno da su se strane dogovorile da Srbija obustavi izdavanje deklaracionih listića, odnosno da kosovska strana ne uvodi iste.

Da bi Srbija ukinula ovaj dokument, vlasti su se dosetile da to urade uz isticanje tzv. disklejmera na prelazima, na kojem se navodi da se prihvatanjem dokumenata niti priznaje nezavisnost Kosova, niti se prejudicira konačni status.

Sa druge strane, krajem ovog meseca je izostao dogovor Beograda i Prištine o pitanju tablica, te je nakon ponoći ujedno krenuo da teče dvomesečni rok za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu na RKS tablice, a u skladu sa odlukom kosovske vlade kojoj se Beograd protivi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.