Prekinuta sednica skupštine o dijalogu Beograda i Prištine, govorili Kurti, Haradinaj, Krasnići…

Sednica parlamenta u Prištini, zakazana na zahtev Demokratske partije Kosova, počela je u podne i završena oko 18 časova. Poslanici su raspravljali o dijalogu Beograda i Prištine. ...
Image

17:39 – Prekinuta sednica kosovskog parlamenta

Sednica kosovskog parlamenta o dijalogu Prištine i Beograda, prekinuta je nakon što je premijer Aljbin Kurti zbog obaveza napustio skupštinsku salu.

Nakon Kurtijevog odlaska, šefovi opozicionih poslaničkih grupa zatražili su da se sednica prekine, što je i prihvaćeno.

Najavjeno je da će sednica parlamenta biti nastavljena i da će termin biti naknadno objavljen.

15:21 – Kurti: Glavni problem na severu nije neodržavanje izbora, već neuspeh vladavine zakona

Premijer Aljbin Kurti, rekao je da je “ulazak Kosova u NATO od vitalnog značaja za bezbednost na ovim prostorima”.

Kazao je da “kad god se pomene formiranje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom – treba pitati šta je sa opštinama u Srbiji u kojima većinu čine manjine”.

Kurti je naglasio da “nije dobro to što su odloženi izbori na severu Kosova”.

„Glavni problem na severu nije neodržavanje izbora, već neuspeh vladavine zakona… Naravno, delim vašu zabrinutost što izbori nisu održani, ali imamo veće probleme od toga“, rekao je Kurti.

13:44 – Haradinaj: Ja sam za francusko-nemački plan, on vodi Kosovo u NATO

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, rekao je u skupštini da će “sporazum Beograda i Prištine predstavljati konačno razdvajanje dveju zemalja”.

On je kazao da Sjedinjene Države podržavaju francusko-nemački plan za rešenje kosovskog pitanja i da će Vašington pomoći Prištini pri aplikaciji za članstvo u NATO.

„Za mene je francusko-nemački plan prihvatljiv, podržavam ga. Sve dok nismo deo NATO, Kosovo nije bezbedno“, dodao je Haradinaj.

Povećanje američkog prisustva na Balkanu, izgradnja novih baza i jačanje Kosovskih bezbednosnih snaga, prema Haradinajevim rečima, pokazuje da se Priština kreće napred i da se razvija.

„Kosovo ne treba da se pretvara da je strana u dijalogu koja gubi i koja nije uradila svoj posao. Ukoliko dođe do sporazuma sa Srbijom, to će predstavljati konačno odvajanje dveju zemalja“, poručio je Haradinaj.

13:00 – Kurti: O predlogu EU ne može se pregovarati, već je „uzmi ili ostavi“

Kosovski premijer Aljbin Kurti na današnjoj skupštinskoj sednici govorio je o predlogu Evropske unije o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kurti je kazao da su mu 20. januara u Prištini predstavnici EU, Nemačke, Francuske, Italije i SAD “jasno stavili do znanja da se o tome ne može pregovarati i da se predlog mora prihvatiti ili odbiti”.

Kosovski premijer je kazao da se zalaže za to da se “prekine praksa uključivanja bilo kakvog potencijalno spornog pitanja između dveju strana u proces dijaloga”.

Rekao je da je stav Prištine da se “u Briselu može razgovarati o problemima koji nastaju tokom primene potpisanih sporazuma i izgradnji dobrosusedskih odnosa”.

Naglasio je da je osnivanje Zajednice srpskih opština ozbiljna tema kojom treba da se pozabavi prištinska administracija.

„Naš stav je da ZSO može biti razmatrana ako se ispoštuju šest principa koje sam izneo u javnost pre nedelju dana“, poručio je Kurti.

Istakao je da preneo visokom predstavniku EU Žozepu Borelu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da “Priština neće prihvatiti sporazum koji nije zasnovan na međusobnom priznavanju”.

Kurti je rekao da je detalje u vezi sa predlogom EU ne sme da otkriva javnosti.

„Predlog je zasnovan na francusko-nemačkom planu, koji je nadograđen nakon komentara strana u dijalogu. Predlogom je predviđeno da Srbija neće opstruisati Kosovo pri apliciranju za ulazak u bilo koju međunarodnu organizaciju. Prijedlog uključuje priznavanje dokumenata, uključujući i pasoše. Predlog sadrži dve norme koje se odnose na prava srpske zajednice. Takođe, predlogom je predviđen reciprocitet“, kazao je on.

12:57 – Krasnići: O sporazumu Beograda i Prištine ne treba da odlučuju samo Kurti i Vučić

Lider Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići, zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da javnost upozna sa detaljima predloga Evropske unije o normalizaciji odnosa.

„Danas ovde tražimo od premijera da bude odgovoran i detaljno nas informiše o sledećim stvarima – šta je svrha predloga EU, da li taj predlog nudi mogućnost konačnog dogovora, da li predlog predstavlja nastavak dosadašnjeg dijaloga ili je početna tačka nekog novog procesa, koji je vremenski okvir za postizanje sporazuma, da li ovaj predlog predviđa međusobno priznanje dveju zemalja i ko su garanti sprovođenja sporazuma“, upitao je Krasnići.

O sporazumu Beograda i Prištine ne treba da odlučuju samo Kurti i Vučić, poručio je Krasnići.

„Potencijalni sporazum nije privatna stvar između vas i Vučića, već državno pitanje“, dodao je on.

Naglasio je da su predstavnici vlasti u prethodnom periodu morali da pozivaju opoziciju na otvorene rasprave o napretku u dijalogu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.