20:31 | 13.12.2021 Izvor: RTS

Kosovski parlament usvojio Zakon o slanju pripadnika KBS-a u inostranstvoPoslanici kosovske skupštine usvojili su Zakon o upućivanju pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga u inostrane misije, a podršku tom aktu dali su predstavnici svih nesrpskih parlamentarnih stranaka.

kosovski-parlament-usvojio-zakon-o-slanju-pripadnika-kbs-a-u-inostranstvo

Foto: wikimedia.org/Fitore Syla

Zakon je izglasan sa 68 glasova, a pojedini poslanici su tokom rasprave zahtevali oprez u vezi sa upućivanjem pripadnika KBS-a u različite međunarodne operacije.

"Moramo da budemo oprezni u pogledu izjava o učešću pripadnika KBS u različitim međunarodnim operacijama na osnovu operativnih sposobnosti koje imamo. Ovaj zakon zaslužuje da bude donesen, jer intenzivira ulogu vojske u spoljnoj politici, ulogu koja će naterati Kosovo da se svrsta u red država koje podržavaju mir u svetu, ali nikada ne prevazilaze naše operativne mogućnosti", rekao je poslanik Demokratske partije Hisen Beriša.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Besnik Tahiri, pozivajući se na izjavu premijera Aljbina Kurtija o slanju pripadnika KBS-a u slučaju izbijanja sukoba u Ukrajini, rekao je da treba biti oprezan sa takvim izjavama.

"Rekao je da šta god NATO smatra potrebnim, mi smo naravno spremni, ali ono što mi kao parlamentarna grupa želimo da pokrenemo na ovu temu je da pre nego što vidimo šta NATO predviđa za KBS, moramo da napravimo našu vojsku, da stvorimo uslove za NATO", rekao je Tahiri.

Ministar odbrane Armend Mehaj, rekao je da je učešće u međunarodnim operacijama od velikog značaja za ulazak Kosovskih bezbednosnih snaga u NATO.

Povodom članstva KBS-a u NATO-u, Mehaj je istakao da "ispunjavaju sve kriterijume".

"Što se tiče učešća u međunarodnim operacijama, ono ima veliki značaj za ulazak u NATO, jer je to tačka u kojoj su mnoge druge zemlje pre nas prošle ove faze i učestvovale u međunarodnim operacijama. Vojna diplomatija ima veliki uticaj ne samo na snagu, izgradnju kapaciteta, već i na međusobnu povezanost sa zemljama NATO-a i partnerskim zemljama, kroz učešće u međunarodnim operacijama", naveo je Mehaj tokom rasprave pre usvajanja zakona u drugom čitanju.
Tagovi: KBSSkupština

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije