09:58, 27.07.2020Izvor: RSE

Kosovskim snagama bezbednosti stigao kontingent blindiranih vozila iz SADKomandant Bezbednosnih snaga Kosova Rahman Rama potvrdio je za RSE da je na Kosovo tokom vikenda stigao kontingent blindiranih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država za te snage.

kosovskim-snagama-bezbednosti-stigao-kontingent-blindiranih-vozila-iz-sad

Bujar Terstena (RFE/RL)

Radi se o isporuci nakon što je Kosovo o tome potpisalo ugovor sa SAD prošle godine. Vozila su kupljena budžetom Kosova.

„Ovo je drugi deo kontingenta koji je stigao, nakon prvog prošle nedelje. Isporuka je sada kompletirana. Radi se o blindiranim vozilima tipa Humvee iz SAD“, rekao je Rama.

Broj vozila i njihova cena za sada se ne objavljuju budući da su to klasifikovane informacije, dodao je on.

Rama je najavio i ostale ugovore sa SAD.

„Na osnovu potreba mi ćemo s time nastaviti i u budućnosti. Svi naši ugovori su sa SAD i po pitanju naoružanja ali i po pitanju ovih taktičkih vozila. I sledeće godine imaćemo nove ugovore“, dodao je Rama.

Kosovo je prošle godine od SAD dobilo donaciju od 27 vojnih vozila iste marke (Humvee), a 2018. godine je kupilo 24 takva.

Skupština Kosova je 2018. usvojila zakonske promene za transformaciju mandata Bezbednosnih snaga Kosova u oružane.

Predviđeno je da transformacija traje 10 godina, kako bi ove snage postale vojska.

Takođe je predviđeno da će godišnji budžet od 55 miliona evra svake godine biti uvećan za 5,5 miliona evra, što je do sada, kako je Rama potvrdio, i učinjeno od 2018.

Nove odgovornosti Bezbednosnih snaga Kosova tiču se očuvanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta, građana, imovine i interesa Kosova.
 


Tagovi: KBSSAD

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije