Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore o razlozima odbijanja posete patrijarha Porfirija KiM

Iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore saopšteno je da su prihvatili zahtev da se dozvoli trodnevna poseta (od 26. do 28. decembra) patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija ...
Image

“Dakle, zahtev za posetu patrijarha Porfirija nije odbijen, kako to propagiraju Srpska pravoslavna crkva i srpski mediji, već se odnosio na distanciranje od pomenutih akata nasilja i akcija”, navodi se u saopštenju.

Ovakav stav kosovskih institucija, dodaje se, uslovljen je činjenicom da je pravoslavni sveštenik Predrag Popović, pre nekoliko dana javno priznao da je u utorak prošle nedelje ilegalno prešao administrativnu liniju i “korišćenjem sporednih puteva – prema njegovim rečima, da bi izbegao patrole KFOR-a, posetio i podržao demonstrante na barikadama u Leposaviću”.

“U cilju razjašnjenja pravog stava Vlade Republike Kosovo po ovom pitanju, Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji je najpre kontaktirala predstavnike diplomatskih misija zemalja Kvinte, gde je jasno stavljeno do znanja da je izjava SPC neistinita, jer zahtev kao takav nije odbijen, već se dovodi u vezu sa distanciranjem od nasilja i izjavom da ne stoji iza postupanja svojih predstavnika, kao u slučaju pravoslavnog sveštenika Popovića”, stoji u saopštenju.

Nakon navoda Srpske pravoslavne crkve da je patrijarhu Porfiriju zabranjeno da poseti Pećku patrijaršiju uoči Božića, oglasila se i Eparhija raško-prizrenska, stigle su i osude iz Beograda, potom direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, kao i Partije kosovskih Srba.

Bilo je planirano da patrijarh Porfirije, pored Pećke patrijaršije, obiđe i Visoke Dečane, kao i vernike u Orahovcu i Gračanici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.