13:15, 28.07.2020Izvor: RTV Puls

Kosovsko Pomoravlje: Od stotinu testiranih, 40 kovid pozitivnihLekari Zdravstvenog centra Gnjilane do sada su pregledali više od 500 pacijenata sa simptomima virusa korona. Na testiranje u Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici do sada je poslato stotinak uzoraka. Od 100 analiziranih PCR testom u Kosovskom Pomoravlju pozitivno je 40 osoba, izjavio je za RTV Puls direktor ZC Gnjilane doktor Zoran Perić.

kosovsko-pomoravlje-od-stotinu-testiranih-40-kovid-pozitivnih

Foto: RTV Puls

U ovoj medicinskoj ustanovi urađeno je još 90 brzih, seroloških testova i svi su do sada bili negativni.

„Kod nekih osoba, testiranih na ovaj način, pronašli smo i osobe sa antitelima, što znači da su i one ranije bile zaražene virusom korona, a sada su izlečene“, kazao je Perić.

U ambulantama u Ranilugu i Pasjanu, dodaje, svakodnevno se, u proseku, pregleda 30 do 50 pacijenata.

„Međutim, u poslednjih nekoliko dana, zahvaljajući merama koje smo preduzeli i svesti naših građana, kao i radu kriznih štabova, taj broj se značajno smanjio, na desetak osoba dnevno“, ističe dr Perić.

Po njegovim rečima, građani jesu informisani o pandemiji virusa korona, ali mnogi to, u početku, nisu shvatali ozbiljno, zbog čega smo imali složenu epidemiološku sliku. Sada je svest ipak porasla i građani Kosovskog Pomoravlja bolje štite i sebe, i druge.

„Apelujemo i dalje na naše građane da se na pojavu prvih simptoma, kao što su gubitak osećaja ukusa i mirisa i povišena telesna temperatura i kašalj, odmah jave u neku od naših kovid ambulanti. Najveće šanse za izlečenje su da se pacijent javi na vreme“, kaže doktor Zoran Perić, i upozorava da kada se razvije teška klinička slika i pacijent dobije obostranu upalu pluća, dolazi do pada opšteg stanja i doktorima je mnogo teže da leče.

Najteži pacijenti, kojima je neophodna terapija uz respiratore, upućuju  se na dalje lečenje u centralnu Srbiju: Vranje, Niš, Beograd, a do sada je bilo, iz Kosovskog Pomoravlja, pet takvih pacijenata.

„Posebno apelujemo na pacijente kojima lekari odrede izolaciju da se toga i pridržavaju. Mi smo o takvim slučajevima obavestili nadležne organe, lokalnu policiju i krizne štabove, tako da imamo informaciju da policija svakodnevno obilazi slučajeve koji su sumnjivi na kovid i proveravaju da li poštuju mere“, kaže Perić. 
 
Inače, Zdravstveni centar Gnjilane organizovao je rad u dve kovid ambulante u Ranilugu i u bolnici u Pasjanu, gde se nalazi i trijažni centar u kojem se vrši testiranje osoba sa simtomima virusa korona. Pri ZC Gnjilane funkcionišu i kovid odeljenja gde se svakodnevno leče pacijenti sa težom kliničkom slikom.  


Tagovi: Kosovsko PomoravljeZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije