U borbi protiv energetske krize EU pomaže Kosovu sa 75 miliona evra

Ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Sunjog i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, potpisali su danas sporazum vredan 75 miliona evra, koji predstavlja direktnu finansijsku ...
Image

U saopštenju Kancelarije EU u Prištini navedeno je da je reč o paketu pomoći vrednom ukupno milijardu evra, koji predstavlja vid podrške članica Unije zapadnom Balkanu u borbi protiv krize koja je nastala usled nedostatka energenata.

Pomoć Unije zapadnom Balkanu biće iskorišćena za pružanje direktne podrške najugroženijim porodicama i preduzećima, na tranziciju regiona ka čistoj energiji i smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva.

Od 75 miliona evra pomoći, koliko je EU odvojila za Kosovo, trećina će biti usmerena na subvencionisanje računa za utrošenu struju i grejanje oko 200.000 domaćinstava.

Planirano je da se utroši 15 miliona evra na motivisanje stanovništva da štedi električnu energiju. Naime, domaćinstvima će biti obezbeđeno subvencionisanje računa za utrošenu struju u visini uštede koju su ostvarili u odnosu na isti mesec prošle godine.

Ova mera važiće za period januar – april 2023. godine i trebalo bi da je iskoristi oko 160.000 domaćinstava na Kosovu.

Preostalih 35 miliona evra biće upotrebljeno za pomoć domaćinstvima i mikro, malim i srednjim preduzećima u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Takođe, oko 12.000 porodica biće podržano poboljšanjem toplotne izolacije, a oko 10.000 domaćinstava će dobiti energetski efikasne uređaje.

Oko 1.000 mikro, malih i srednjih preduzeća na Kosovu dobiće energetski efikasne sisteme grejanja i obnovljive izvore energije.

Evropska unija je od 2007. do 2022. godine pomogla Kosovu sa više od 1,2 milijardi evra finansijske podrške, poručuju iz Kancelarije EU u Prištini.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.