Kosovu od Evropske unije finansijska pomoć u vrednosti od 62 miliona evra

Ambasador Evropske unije u Prištini i zamenik kosovskog premijera, Tomaš Sunjog i Besnik Bisljimi, potpisali su danas sporazum prema kojem će Kosovo od EU dobiti 62 miliona evra u okviru ...
Image

Pomenuta suma dostupna je Vladi u Prištini u periodu od 2021. do 2027. godine, navedeno je u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

„Finansijska podrška EU kroz IPA program pomaže Kosovu da razvije ekonomiju, stvori nova radna mesta i uskladi svoje zakone i standarde sa onima kojima se primenjuju u Uniji. Naš cilj je da pomognemo Kosovu da napreduje na svom evropskom putu“, rekao je ambasador Evropske unije u Prištini, Tomaš Sunjog.

Evropska unija pomaže Kosovu da na viši nivo podigne integraciju nevećinskih zajednica i povratnika, razvije infrastrukturu neophodnu za upravljanje otpadom i poboljša energetsku efikasnost u javnom sektoru, kazao je zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi.

„Pored sredstava koje obezbeđuje EU, projekti će biti sufinansirani iz našeg budžeta sa 4,7 miliona evra, kao i od strane naših partnera sa oko 25 miliona evra“, dodao je Bisljimi.

Članice Unije su do sada direktno pomogle Prištini sa više od 1,3 milijarde evra, stoji u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Podsetimo, Evropska unija je nedavno opredelila 75 miliona evra za Kosovo, namenjenih za borbu protiv energetske krize.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.