17:45, 06.04.2019Izvor: RSE, Koha, Tanjug, B92

"Kosovu preti budžetska kriza, javna sredstva se zloupotrebljavaju"Ako tekuća potrošnja i dalje bude prevazilazila rast prihoda, javni dug Kosova bi do 2025. mogao dostići i do 30 odsto bruto domaćeg proizvoda.

kosovu-preti-budzetska-kriza-javna-sredstva-se-zloupotrebljavaju

Thinkstock (Ilustracija)

Upozorava Svetska banka, a ekonomski stručnjaci ukazuju da se javna sredstva zlouotrebljavaju u političke i partijske svrhe i ako se sa tim nastavi budžetska kriza je neizbežna.

Ukupan javni dug Kosova na kraju prošle godine dostigao je oko 1,1 milijardu evra ili 17 posto bruto domaćeg proizvoda.

Od ukupnog duga, prema izveštaju kosovskog ministarstva finansija, oko 700 miliona evra pripada unutrašnjem dugu, a više od 400 miliona evra je spoljni dug, prenela je prištinska Koha.

Javni dug na Kosova tokom godina se povećao.

U 2014. godini vrednost ukupnog duga iznosila je 582 miliona evra, a tri godine kasnije, 2017. godine, ova vrednost je dostigla oko milijardu evra.

Rizik brzog rasta opšteg javnog duga, upozoravaju i ekonomski stručnjaci, može biti posledica povećanja plata i socijalnih davanja.

Leka Musa, bivši izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu, kazao je za Radio Slobodna Evropa da je trenutna vladajuća koalicija, kao i prošlog mandata vlade, povećala tendenciju zloupotrebe budžetskih sredstava iz političkih i stranačkih razloga.

Ako se takva situacija nastavi, prema njegovim rečima, budžetska kriza je neizbežna i jedina opcija ostaje zaduživanje.

"I ovde, u svakom slučaju, oni će imati negativan efekat, jer je uklanjanjem strožeg tipa vladinog nadzora i kosovskog budžeta, postojala tendencija da se udalji od fiskalne discipline koja je prvobitno postojala. Samo se budžet i javno finansiranje zloupotrebljavaju za partijske i političke potrebe, i ako je tako, budžetska kriza je neizbežna", rekao je Musa.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije