KOSTT: Naš gubitak zbog neplaćanja struje na severu iznosi oko 11 miliona evra

Iz Kosovske elektrodistributivne mreže (KOSTT) saopšteno je da finansijski gubitak te kompanije zbog neplaćanja struje od strane potrošača na severu trenutno iznosi oko 11 miliona evra, ...
Image

Navode da se „u nedostatku budžeta za pokrivanje gubitaka zbog neplaćanja potrošene električne energije na severu Kosova – struja povlači u obliku devijacija iz elektroenergetskog sistema Evrope“.

Novinari pomenutog medija kontaktirali su kabinet kosovskog premijera i Ministarstvo ekonomije, kako bi dobili odgovor na pitanje da li se planira izdvajanje sredstava iz budžeta za pokrivanje troškova potrošene električne energije na severu.

Međutim, do objavljivanja ove vesti odgovore nisu odgovorili.

Do 2021. godine, gubici KOSTT izazvani neplaćanjem utrošene električne energije u četiri opštine na severu Kosova iznosili su više od 40 miliona evra.

Kosovska vlada pokrila je deo tog dugovanja u iznosu od oko 7,6 miliona evra.

Ostatak duga od 33,1 milion evra pokriven je iz budžeta KOSTT, a nakon odluke prištinskog parlamenta.

To je dovelo do toga da KOSTT posluje negativno i da gubitak ove firme prošle godine bude oko 25 miliona evra.

KOSTT se potom žalio Regulatornoj kancelariji za energetiku da će plaćanje računa za utrošenu struju na severu Kosova dovesti tu kompaniju do bankrota.

Kosovska vlada je avgustu ove godine iz budžeta izdvojila 41 milion evra, kao prvi deo subvencije od 90 miliona evra za električnu energiju.

Ministarka privrede Artane Rizvanoli, rekla je tada da će iznos od 40 miliona evra pokriti dugovanja građana na severu Kosova za utrošenu struju do novembra 2022. godine.

BIlo je predviđeno da potrošači na tom području nakon toga počnu da plaćaju struju, kako je to i navedeno u Sporazumu o energetici koji je potpisan od strane delegacije Beograda i Prištine.

Međutim, iako je bilo planirano da u roku od 100 dana nakon potpisivanja pomenutog sporazuma stanovništvo na severu Kosova počne da plaća račune za struju, to se do danas nije dogodilo.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.