KP: Nije bilo napada na policiju, niti bilo kakve razmene vatre između policije i bilo koje grupe u Zubinom Potoku

Nije bilo napada na Kosovsku policiju, niti bilo kakve razmene vatre između policije i bilo koje grupe.
Image

To je Radiju Kontakt Plus saopšteno iz Kosovske policije, nakon našeg upita da li je u Zubinom Potoku došlo do navodnog oružanog sukoba, o kome su večeras izvestili pojedini mediji uz zamagljeni snimak na kome se čuje rafalna paljba.

Sa druge strane, prištinska Koha u međuvremenu je izvestila, pozivajući se na više izvora, da je navodno jedna ekipa KFOR-a napadnuta u Zubinom Potoku.

“Nema izveštaja o povređenima. Ne zna se čime su napadnuti. Pripadnici KFOR-a su iz Letonije”, navela je Koha.

Koha je potom javila, pozivajući se na potvrdu KFOR-a, da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola, ali i da nije bilo povređenih.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, demantovao je navode da se u Zubinom Potoku dogodio navodni napad na pripadnike KFOR-a.

“Nije se desio nikakav napad na severu. Srbi pošuju pripadnike KFOR-a koji se tu nalaze u skladu sa Rezolucijom 1244”, naveo je Rakić u izjavi za TV Pink, te ocenio da se radi o još jednoj dezinformaciji u nizu koje Priština plasira.

Rakić je dodao i da je trenutna situacija mirna i da su građani odlučni da ostanu na barikadama.

Radio Kontakt Plus se obratio KFOR-u u vezi sa navodima medija, ali do objavljivanja vesti nismo dobili odgovor.

Srđan Vučinić, bivši portparol Opštine Zubin Potok, potvrdio je za RTS da se večeras čula pucnjava i rafalna paljba u blizini tog mesta, ali da ne može sa sigurnošću da potvrdi ko je i odakle pucao.

Kaže da je na barikadama mirno i da se upravo sprema smena građana na njima.

Načelnik Generalštaba Srbije, general Milan Mojsilović, potvrdio je u izjavi Pinku da se nakon sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovaro o situaciji na KiM, uputio ka Raški.

Dodao je da ne može da govori o detaljima susreta.

„Zadaci koje je dobila Vojska Srbije i ja kao načelnik Generalštaba su precizni i jasni, i biće sprovedeni u potpunosti“, istakao je Mojsilović.

Situacija je, kaže, složena i zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije.

Više medija izvestilo je o tome da se rafalna paljba u Zubinom Potoku čula večeras nešto pre 20.00 časova.

Svečlja: Nastavljaju se Vučićeve igre

„Nastavljaju se Vučićeve igre“, saopštio je večeras kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, nakon što je Kosovska policija demantovala pisanje srpskih tabloida o navodnom napadu pripadnika Kosovske policije na Srbe u Zubinom Potoku.

„Prvo su rekli da je bilo sukoba u Zubinom Potoku koje je pokrenula KP i njene specijalne jedinice. Kada su shvatili da su kriminalne bande koje on (Vučić) podržava napale KFOR, žele da demantuju sve napade“, naveo je Svečlja na Fejsbuku.

Ujedno je ponovio da barikade moraju biti uklonjene.

„Srbija mora da prestane da organizuje i podržava nelegalne kriminalne strukture koje žele da destabilizuju Kosovo“, poručio je Svečlja i dodao da će Kosovska policija nastaviti da igra svoju ulogu i ispunjava svoju misiju.

Apelovao je na sve građane da „ne nasedaju na propagandu Srbije za podsticanje novog sukoba“ i da sarađuju sa policijom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.