KP o lokalima u Bošnjačkoj mahali: Oštećenja usled šok bombe, sumnje na delo „organizovanih kriminalnih grupa“

Kosovska policija oglasila se večeras sa detaljima o oštećenjima na lokalima u multietničkom delu severne Kosovske Mitrovice. Navode da su stakla na lokalima u vlasništvu Srba ...
Image

„Dana 19.12.2022, oko 02:20 časova, tokom noći, u severnom delu Mitrovice, tačnije u blizini raskrsnice Tehničke škole, prijavljena je eksplozija bombe za dezorijentaciju (šok bombe). Usled ove eksplozije, prijavljeno je da je polomljeno nekoliko prozora na četiri lokala (objekta), od kojih se u dva ne odvija biznis“ – stoji u saopštenju policije. 

„Prema prvim informacijama, sumnja se da bi eksplozija mogla biti krivično delo organizovanih kriminalnih struktura i nastavak napora da se podignu tenzije i destabilizuje situacija, u cilju širenja osećaja nesigurnosti i straha“ – dodaju. 

Oni navode dalje da policija, uključujući i jedinicu za borbu protiv terorizma, preduzima „intenzivne radnje“ u istrazi ovog slučaja kako bi se identifikovali počinioci i priveli pravdi. 

Imali su poruku i za medije i građane, navodeći da se Kosovska policija „oštro protivi“ – „propagandnim kampanjama političkih krugova i medija“ i to „uglavnom srpskih“.

„Od građana i medija uopšte, traži se da svaku osetljivu informaciju potvrde preko nadležnih organa, odnosno kancelarije za medije Policije Kosova, u cilju ispravnog informisanja i posedovanja tačnih informacija u realnom vremenu“ – poručuju. 

Izveštavajući o ovom slučaju ranije danas, Radio Kontakt Plus je više informacija zatražio od Kosovske policije za region Sever.

Naveli su tada da su „izašli na lice mesta“ i „uzeli podatke“, te da će otvoriti slučaj, a da će o svemu biti obavešten dežurni tužilac, ne navodeći, međutim, druge detalje. 

Potom se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je “sada jasno s kojom namerom i razlogom je Kosovska policija s dugim cevima poslata u mešovite srpske sredine na KiM”. 

„Iskustvo nas uči da nasilјe nad zajednicama i narodima počinje upravo napadima na njihovu imovinu, i zato je neophodno da UNMIK i KFOR hitno stanu u zaštitu Srba i njihove imovine na Kosovu i Metohiji, jer istorija ne prašta ravnodušnost u ovakvim situacijama“, zaključio je Petković. 

U svom obraćanju javnosti, član Kriznog štaba i bivši gradonačelnik Milan Radojević, izneo je potom detalje slučaja, tvrdeći da su „nepoznati počinioci lomili lokale u vlasništvu Srba“, da su vlasnici „pokušali da spreče vandale u uništavanju“, ali i da su „neki ljudi bacili topovske udare na njih i pobegli u pravcu južnog dela Mitrovice“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.