17:41, 31.05.2020Izvor: RTK2

Krađa u Crkvenoj VodiciU toku prethodne noći u Crkvenoj Vodici, porodice Stević, Đorđević i Ilić našle su se na meti lopova. Ukradene su im kokoške, psi, i nešto alata.

krada-u-crkvenoj-vodici

Foto: RTK2

Iako su tokom noći još uvek na snazi mere ograničenog kretanja to nije sprečilo lopove da opljačkaju Momčila Stevića koji je ostao bez 35 kokošaka, koje je kako kaže najviše držao zbog dece, dok  je njegovom bratu obijena kuća. Ovo je prvi put da se u njegovom dvorištu dogodila krađa, nada se i poslednji.

"U momentu kad smo mi gledali kod nas komšija je primetio da su njemu nestale kokoške, posle toga smo videli da je kod brata od strica kuća obijena, ništa od stvari nije odneto, ali je sve prevrnuto. Kod njega je pre 12 godina ukraden automobil, gde do dana današnjeg nije pronađen počinilac. To je jedan vid zastrašivanja svih nas da ne možemo mirno da spavamo u svojim kućama”, kaže Momčilo Stević.

Lopovi su presekli žicu iza kuće i ušli i u dvorište Srđana Ilića. Ostao je bez kokošaka, ali najviše žali što je ostao bez psa.

"Devet kokošaka su mi uzeli i kućnog ljubimca, ne znam za koje pare ga ne bih prodao, ćerka mi je dala da ga sačuvam do leta, a došlo je do toga - uzeli su ga i odneli", kaže Srđan Ilić.

Porodica Đorđević nije želela pred kameru, ali su rekli da su ostali bez nešto alata, psa, tri šteneta i kokošaka.

Predsednik Privremenog organa opštine Obilić Goran Dančetović napominje da je ovo jedan vid pritiska koji svakako izaziva nemir.

"Mi smo apelovali na Kosovsku policiju da pojača prisustvo u srpskim sredinama kako bi se ovo zaustavilo. Do sada nismo imali pozitivnih rešenja, nisu pronađeni počinioci i narod polako počinje da gubi poverenje u institucije koje treba da obezbede sigurnost imovine Srba ovde u opštini Obilić”, poručio je Dančetović.

Meštani Crkvene Vodice podsećaju da su se krađe u ovom selu dešavale i ranijih godina kako kod Srba, tako i kod njihovih komšija Albanaca.

"I njima su se desile krađe pre par godina, ukrali su im pet grla stoke, krave su im ukrali. Nadam se da je ovo prvi i poslednji put”, kaže Momčilo Stević.

Meštani su o ovom incidentu obavestili Kosovsku policiju, koja je izvršila uviđaj. Iako je ekipa RTK2 u toku dana pokušavala da dobije odgovor od Kosovske policije, u tome nisu uspeli.

Mnogi su nakon ‘99. otišli iz ovog sela. Preostali meštani nadaju se da se ovakvi događaju neće ponavljati, da će moći normalno da žive i rade.

"Ovo što kradu, to je najveći problem, ti noću spavaš, ali čim nešto lupne ili zalaje kuče ti se plašiš…Tu smo pravili puno dvorište, nemamo namere da idemo, dok možemo”, kaže Staljinka Milošević.

"Ko radi radi u zdravstvu ili prosveti, eto to je to… kućni pritvor u izolaciji… Poljoprivredom ne, neko ako ima jednu kravu izađe, evo gde je čuva u selu, ne može da ide negde dalje da je sačuva”, kaže meštanka Crkvene Vodice.

U Crkvenoj Vodici sa zaseokom Janjina Voda trenutno živi oko 60 srpskih porodica. 


Tagovi: SrbiKrađaObilić

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije