18:15, 06.12.2019Izvor: KoSSev

Krivična prijava protiv Vučića zbog izjave o RačkuAdvokat Tom Gaši, nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak, podneo je Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, zbog njegove jučerašnje izjave da je „Račak fabrikovan“, prenose kosovski mediji.

krivicna-prijava-protiv-vucica-zbog-izjave-o-racku

Foto: GračanicaOnlajn

U krivičnoj prijavi se navodi da je srpski predsednik „negiranjem masakra u Račku“ i pruženom podrškom bivišem ministru, a novom poslaniku u kosovskoj skupštini iz Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, koji je juče osuđen zbog slične izjave „namerno podsticao i javno širio mržnju, raskol i netoleranciju između etničkih grupa – Srba i Albanaca koji žive na Kosovu".

Prema krivičnoj prijavi, Vučić je ovom izjavom počinio krivično delo podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju.

Podsetimo, bivši kosovski ministar i aktuelni poslanik u kosovskoj skupštini, Ivan Todosijević – osuđen je juče pred prištinskim sudom na dve godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu kada je, između ostalog, rekao da je „Račak izmišljen“.

Podršku Todosijeviću uputili su predstavnici Srpske liste koji su poručili da će svi Srbi napustiti kosovske institucije ukoliko ovakva presuda ostane potvrđena i od strane Apelacionog suda.

Međutim, ono što je „isprovociralo“ reakcije u Prištini jeste izjava predsednika Srbije povodom ove presude – da je „zločin u Račku fabrikovan“ da je „sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“.

Ova izjava Aleksandra Vučića naišla je na osudu najviših prištinskih zvaničnika.


Tagovi: Aleksandar VučićPravosuđe

Povezane vesti
Najčitanije


20:29, 14.01.2020


Najnovije