09:02, 11.08.2020Izvor: RTS / Radio Kontakt Plus

Krizni štab i Vlada danas o novoj školskoj godini, za akademce tri scenarijaKrizni štab i Vlada trebalo bi danas da odluče kako će izgledati nova školska godina. Ko će u školske klupe, a ko će učiti iz fotelje – još se ne zna. Postoje tri scenarija kako će izgledati nastava na univerzitetima ove godine - klasična nastava kao što je do sada bila i drugi je tzv. hibridni scenario.

krizni-stab-i-vlada-danas-o-novoj-skolskoj-godini-za-akademce-tri-scenarija

Radio Kontakt Plus

Do početka nove školske godine ostala su još 22 dana. 

U knjižarama uobičajena avgustovska euforija – kupuju se knjige, sveske, pribor.

Sa knjigama na leđima u školske učionice trebalo bi da se upute najmlađi osnovci. 

Svi ostali, kako se prethodnih dana spekulisalo, moći će da biraju hoće li u učionicu ili pred ekran kompjutera. 

Bez izbora su nastavnici, koji i dalje ne znaju s kojim programom će pred đake.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da ko god bude bio u školi, treba da bude u uslovima koji su zaštićeni.

"Kako će se to izvesti, koliko će učenika biti u odeljenju, da li ćemo moći da obezbedimo četiri kvadratna metra, šta ćemo s decom koja neće biti u školi a hoće ili su kod kuće u onlajn nastavi. Ko će sa njima raditi – isti nastavnici, što je nemoguće, jer bi nastavnici morali da rade 20 sati, ili neki drugi. Koji drugi – dakle, otvaraju se mnogo pitanja", kaže Jankovićeva.

Škola je i mesto socijalizacije  

Psiholozi otvaraju dodatna, ističu da onlajn nastava samo delimično može da nadomesti školu.

Vesna Nenadić, psiholog i član Udruženja "Roditelj", rekla je da je škola mnogo više od ustanove gde deca stiču informacije o raznim naukama – to je mesto gde se oni socijalizuju i zdravo odrastaju.

"Kada je reč o deci u pubertetu, deca u tom uzrastu imaju prirodnu potrebu da budu deo neke grupe i prirodnu potrebu za druženjem. Ukoliko ne budu išli u školu, oni će naći načina, i zato bi trebalo naći načina da i oni idu u školu", smatra Nenadićeva.

Pre svakog polaska u školu, kažu epidemiolozi, roditelji će morati deci da mere temperaturu. Ukoliko se dete ne oseća dobro tog dana, kažu, ne treba da ide na nastavu. 

Tri scenarija za oktobar

Postoje tri scenarija kako će izgledati nastava na univerzitetima ove godine. Prvi je klasična nastava kao što je do sada bila, drugi je tzv. hibridni scenario gde će predavanja biti onlajn organizovana a praktična nastava u manjim grupama i treći scenario je kompletna onlajn-nastava.

Gostujući u Beogradskoj hronici, prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu na Beogradskom univerzitetu, kaže da je nemoguće reći u avgustu kako će biti 1. oktobra.

"Ono što možemo da kažemo, ako bi epidemiološka situacija bila kao danas, najverovatniji scenario je hibridni. Onlajn-predavanja i rad sa malim grupama studenata uz maksimalne mere zaštite. To će predstavljati dodatni napor za nastavni kadar, jer će grupe biti znatno manje nego što su do sada bile, udvostručiće se", objašnjava profesor Bulat.

Dosta studenta se žalilo da su im profesori pred kraj ove godine bili nedovoljno dostupni, da su im slali samo pauer point prezentacije i da nisu bili tu za njihova pitanja. Na pitanje da li studenti imati nekome da se požale, profesor Petar Bulat kaže da su se čula uglavnom negativna iskustva. 

Brucoši poseban problem

"Poseban problem su brucoši. Oni sada dolaze na fakultet, a u stvari ne dolaze. Dolaze u onlajn-okruženje, nemaju nikakvo iskustvo prethodno sa fakultetom i onlajn-predavanjima. Fakulteti se pripremaju za to da ih nekako uključe u onlajn-nastavu na pravi način i da deca shvate značaj toga", kaže Bulat. 

Prorektor za nastavnu na Beogradskom univerzitetu kaže da je kontakt sa studentima ono što će najviše nedostajati i profesorima i studentima. Kada držite onlajn-predavanje nemate interakciju sa studentima i to je ono što nedostaje.

"Studiranje nije samo puko učenje. To je poseban oblik sociološkog razvoja naših budućih intelektualaca", ističe Bulat.

Život u studentskim domovima biće organizovan slično kao u maju. Studenti će se postepeno vraćati, oni koji su zdravi. Za one koji su bolesni organizovan je poseban smeštaj. Uprava studentskog centra se veoma angažovala da situaciju drži pod kontrolom, naglašava dr Bulat.


 


Tagovi: UniverzitetObrazovanjeŠkolaSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije