Krizni štab: U četvrtak protest u Rudaru, poručuju – sever nije Nemačka, niti Kurtijeva prćija

Krizni štab sa severa Kosova i Metohije pozvao je građane na protest u Rudaru, u četvrtak, 22. decembra, u podne. Navode da je ovo poziv na "najveći protest ikada". 
Image

Iz Kriznog štaba poručuju da se protest organizuje zbog najnovijih, kako su naveli – pretnji Aljbina Kurtija. 

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, za britanski list Gardijan naveo da Prištinu brine da uklanjanje barikada na severu Kosova „ne može isključiti žrtve“.

„Naša briga (je) da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti žrtve“, rekao je Kurti, piše Gardijan.

„I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost. Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje“ – naveo je Kurti. 

Usledila je reakcija direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića i predsednika Srpske liste i člana Kriznog štaba, Gorana Rakića. 

Mediji su danas preneli i poruku nemačkog ambasadora u Prištini Jerna Rodea koji smatra i da barikade na severu treba ukloniti pre Božića i da je zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM „apsurdan i neprihvatljiv“. Naveo je i da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Priština preuzela. 

Iz Kriznog štaba večeras pozivaju građane na protest, navodeći da je Kurti „pozvao na nestanak srpskog naroda i na ubijanje Srba na barikadama“, kao i zbog „direktne podrške“ Kurtiju od strane nemačkog ambasadora u Prištini koji se, tvrde – „drznuo da postavlja ultimatume i rokove za uklanjanje barikada i stao na stranu Kurtijevog terora i nasilja“. 

„Pozivamo srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji na najveći narodni protest ikada koji će se održati u četvrtak 22. decembra, u 12 časova u Rudaru, kod Krsta, na kome će naš narod koga čine naši lekari, profesori, učitelji, rudari, rođaci, komšije, naše majke, sestre da se okupe da pošaljemo jasnu zajedničku poruku da ne pristajemo na progon i ubijanje i da sever Kosova i Metohije, niti je Nemačka, niti je Kurtijeva prćija, nego je mesto na kome živimo i na kome želimo da ostanemo i opstanemo“ – poručili su. 

Podsetimo, na severu Kosova od 10. decembra traju barikade. Jedna od njih nalazi se upravo na mestu zakazanog protesta – u Rudaru, u opštini Zvečan. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.