Kurti: 1. septembar biće normalan dan, ili ćemo izdavati ulazno/izlazna dokumenta ili će ih obe strane ukinuti

„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u ...
Image

Na pitanje da li je to zapravo njegova pregovaračka platforma za briselske razgovore, Kurti kaže da je takav predlog već iznosio srpskom predsedniku prilikom susreta organizovanog u okviru inicijative saradnje regionalnih lidera Brdo Brioni.

„Rekao sam mu – priznaj dokumenta Kosova, a on mi je rekao da je to neprihvatljivo, jer bi tako priznao nezavisnost. Iako bi to bilo dobro, rekao sam mu da to nije tačno – Slovačka, Grčka, Rumunija ne priznaju nezavisnost, ali priznaju dokumenta Kosova. Ako Srbija želi da se pridruži EU, najpre je važno da se pridruži onim članicama EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova“, kazao je. 

Za preregistraciju automobila sa srpskih registarskih oznaka gradova na KiM Kurti nema alternativu.

„Nastavićemo sa kampanjom informisanja o zamenama tablica uz brojne pogodnosti – bez PDV-a, akciza i carina. Zamena može da počne odmah, a rok za završetak procesa neće biti 1. septembar, već dva meseca kasnije“, rekao je. 

Na pitanje BBC-a šta će učiniti ako niko ne zameni tablice, Kurti kaže:

„Beograd je zabrinut jer mislim da će ljudi prihvatiti zamenu, ona je u korist Srba sa Kosova. Ali jasno mi je da, i kad se proces završi, to neće biti kraj – nama je potreban sporazum sa Srbijom, jer je sve delimično dok ne postignemo pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju“. 

Kurti je u intervjuu za BBC govorio i o odnosu sa srpskom zajednicom na Kosovu, o nedavnim barikadama na severu Kosova, predstojećem razgovoru u Briselu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.  


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.