Kurti sa optužbama na račun EU: 14. septembra „jasno pozicioniranje posrednika protiv Kosova“

Kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije govorio o uklanjanju kaznenih mera EU uvedenih Prištini i neuspeloj rundi dijaloga.
Image

Ove mere obuhvataju privremenu obustavu rada tela uspostavljenih na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nepozivanje predstavnika Prištine na sastanke na visokom nivou i obustavu bilateralnih poseta, osim onih usmerenih na rešavanje krize na severu Kosova u okviru briselskog dijaloga.

„Pitanje mera i njihovog otklanjanja ima veze sa deeskalacijom i nije vezano za Osnovni sporazum. Nema razloga da mere više budu tu“, rekao je Kurti.

Dodao je da Kosovo ima mere zbog “nastojanja da se destabilizuje sever”.

„Rekli smo da znamo imena onih koji su izazvali ovo nasilje. Deeskalacija u značajnoj meri se desila i adresa za potencijalnu ponovnu eskalaciju nije Priština. Deeskalacija do koje je došlo – trebalo je da bude dovoljna za ukidanje mera“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je naglasio da se sukob na severu dogodio i da institucije čine sve da se tenzije ne ponove.

„Došlo je do deeskalacije. Moramo da pazimo da ne dođe do ponovne eskalacije i zato činimo sve što je moguće. Zaplena oružja na severu i hapšenje kriminalaca je funkcija reda i zakona koja pomaže deeskalaciji“, izjavio je Kurti.

Naš predlog u Briselu bio zasnovan na sveobuhvatnosti

Osvrnuo se i na prošlonedeljne neuspele razgovore u Briselu.

„Sveobuhvatnost sprovođenja svakog člana sporazuma određena je aneksom odobrenim u Ohridu. U tom aneksu je kroz tri konkretne klauzule definisano da se svaki član Osnovnog sporazuma mora primeniti“, naglasio je Kurti na konferenciji za novinare.

Rekao je da je tokom sastanka sa Borelom i Lajčakom bio zamoljen da odmah pređe na pregovore o Statutu definisanom članom 7 Osnovnog sporazuma, a u vezi sa primenom člana 10.

Istakao je i to da je tada stavio do znanja posrednicima da se takav korak ne može preduzeti bez dogovora o jasnom redosledu, s obzirom na to da “Vučić već duže vreme izjavljuje da nije prihvatio sporazum sa Kosovom i da će sprovoditi samo one koji se poklapaju sa crvenim linijama Srbije”.

„Reći da treba da se primeni samo polovina sporazuma – isto je što i reći da sporazum treba da se utopi. Stoga nisam prihvatio takav scenario… Po završetku sastanaka i nakon mog pojavljivanja u medijima, gde sam razotkrio ovaj besmisleni scenario, u kojem je cilj da se uguši ceo Osnovni sporazum osim Asocijacije opština sa srpskom većinom, posrednik je medijima predstavio dokument o redosledu za koji je rekao da je Vučić prihvatio i Kurti odbio. Takve informacije su potpuno netačne“, kazao je Kurti.

Dodao je da se prema tom planu sprovodi upravo ono što je Srbija tražila u svom dokumentu.

On je informaciju iz Lajčakovog kabineta ocenio kao besmislicu, i dodao da su Vučićeva upozorenja u skladu sa onim što je posrednik rekao kasnije.

Izneo je tvrdnje da je 14. septembra u Briselu bilo “jasno pozicioniranje posrednika protiv Kosova”, a posebno protiv Osnovnog sporazuma.

„Otišli ​​su predaleko. S obzirom na to u kakvoj se situaciji nalazimo, cenim da se stvari ne mogu iskriviti nikakvim bacanjem senke. Ili ćemo u celini sprovoditi Osnovni sporazum ili ne možemo da sprovodimo samo ono što Srbija želi. Ova logika je mrtva i nezavisna Republika Kosovo ne može, ne sme i neće da ide tim putem“, rekao je Kurti.

Prvo priznanje Kosova od strane Srbije, pa onda formiranje ZSO

On je naglasio da od Srbije najpre očekuje priznanje kosovske nezavisnosti, a da će se nakon toga razgovarati o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Rekao sam im glasno, kratko i jasno – ne mogu da vam dam kafu bez šolje. De fakto priznanje prvo. Da li će ZSO biti formirana na osnovu Ustava Kosova ili Koštuničinog ustava. Ako će to biti urađeno prema Ustavu Srbije, onda što ste došli u Brisel da pregovarate sa mnom“, upitao je Kurti.

Dodao je da u Briselu “srpska strana nije želela da razgovara o duhu i karakteru Zajednice opština sa srpskom većinom”.

„Ako žele izvršnu vlast za ZSO, od koga će da je oduzmu – od moje Vlade? Ja nisam čovek kome će da uzmu nadležnost… Izvršnu vlast imaju moja Vlada i opštine. One sa srpskom većinom su privilegovane, kao i KFOR. To je glavni problem što se tiče ZSO“, naveo je Kurti.

Osvrnuo se i na Briselski sporazum potpisan 2013. godine.

„Predsednik Vučić prekršio je 10. decembra prošle godine taj sporazum iako je to njihov omiljeni. To je učinio kada je poslao pisma u pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo i rekao im da ne prihvataju naš zahtev za prijem u Uniju. Greške i zlonamernost zvaničnog Beograda ne može da plati Rebublika Kosovo“, rekao je.

Istakao je da “Srpska lista predstavlja svoje interese, a ne volju Srba na Kosovu”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.