Kurti: Bio sam spreman da potpišem, ali je druga strana to odbila

Kosovski premijer Aljbin Kurti je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da postoji saglasnost u vezi sa sadržajem evropskog predloga za normalizaciju odnosa.
Image

„To je bila potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenljiv. Napredak će se odnositi na plan implementacije. Na dobrom smo putu i ​​u pravcu normalizacije odnosa. To je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti“, rekao je Kurti.

„Nisam potpisao, jer druga strana nije bila spremna da potpiše. Mislim da je šteta što večeras nije potpisano, pošto smo se dogovorili“, dodao je on.

„Ovo je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost strana, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način“, rekao je Kurti o predlogu EU, prenosi Koha.

„Nisam potpisao, jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali premijer Kosova i predsednik Srbije“, ocenio je Kurti.

„U Berlinu su četiri premijera država Zapadnog Balkana potpisala tri sporazuma. Mislim da je šteta da to danas nije potpisano i da smo se dogovorili. Sporazum je trebalo da bude potpisan, to nije uradila srpska strana, iako je pristala“, istakao je Kurti.

O ZSO sam već ranije dao odgovor

Upitan da li je saglasan sa sprovođenjem sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da je o ovom pitanju ranije govorio.

„To je član 10, to je poslednja rečenica praktično poslednjeg člana i ja sam do sada dao odgovor na to“, rekao je on.

N1

Pročitajte još: 

Borel: Vučić i Kurti se složili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU

Vučić: Dogovoreno da nastavimo razgovore


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.