Kurti: Borel odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa, zato nema dogovora

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je evropski šef diplomatije Žozep Borel odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i da srpska strana nije ...
Image

Kurti je u Briselu, posle serije sastanaka sa evropskim zvaničnicima i Predsednikom Srbije, rekao da se od sastanka 18. avgusta organizuju razgovori sa sledećim dnevnim redom – prvo konačni dogovor, a zatim tekuća pitanja.

„U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje predloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj predlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, istakao je Kurti.

„Bili smo blizu dogovora u smislu da smo se dogovorili da naredna faza sprovođenja naše odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, dok će Srbija prestati da proizvodi tablice u Srbiji (KM)“, rekao je Kurti i dodao:

„Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim na šta smo pozvani. U predlogu koji su nam juče doneli Borel i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borel je praktično odustao od roka – mart 2023, i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borel) je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

„Uvek sam spreman da dođem ovde sa istom strukturom i redosledom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u fokusu, kao i aktuelnim pitanjima koja su promenljive prirode, kao što su registarske tablice“, naglasio je Kurti.

Dodao je da „ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama“, ali da „ne smemo da postanemo državni lideri koji se bave samo tablicama a ne našim odnosima“.

„Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom predlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, posle 8 sati razgovora, nemamo dogovor“, kaže Kurti.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.